Doporučujeme

Kančí kýta se švestkami a pasýrovanou kořenovou zeleninou

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Kančí kýta se švestkami a kořenovou zeleninou

  • 0

Doba přípravy
3

Množství
8

2kg vykostěná kančí kýta
1kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
koření (15 kuliček pepře , 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření)
sůl
sušené švestky
voda
plátky anglické slaniny
špek
200ml octa na 1l vody
vývar
povidla
worchester omáčka

Kančí kýtu vykostíme, vytvoříme plát podobný na roládu. Nakrájíme kořenovou zeleninu na kostičky. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou, octem, přidáme koření. necháme v chladu 2-3 dny podle stáří masa.

Maso vyndáme z nálevu - nálev si schováme, zeleninu necháme v hrnci. Rozložíme - pořádně osolíme, prošpikujeme, zevnitř a následně i zvenku obložíme anglickou slaninou či jiným druhem tučné na plátky nakrájené uzeniny. Doprostřed rozprostřeme sušené švestky, zabalíme, obvážeme potravinářským provázkem. Nandáme do hrnce se zeleninou, zalijeme vývarem do 1/3 masa. Pečeme se zeleninou pomalu cca. 2hodiny (1,5h zakryté, následně odkryté).

Upečené maso dáme stranou, zeleninu, vývar, koření propasírujeme přes jemné síto. To omáčky přidáme povidla (švestky) nebo marmeládu (černý rybíz, vinnou atp.). Přikyselíme nálevem dle chuti, přidáme sůl a pepř dle chuti a 1 lžíci worchesterové omáčky.

Poznámka
Podáváme s bramborovým knedlíkem, bramborovými plackami, pečenými brambory s česnekem, cibulkou atp.


  • Vybrali jsme pro Vás