Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Jitrnice a jelita

  0:21aktualizováno  0:21

| foto: pro iDNES.cz

Jelita:
vepřová krev
kroupy
vepřové maso
buchta
cibulka
sůl
majoránka
kmín
vepřová střívka
vepřový vývar

Jitrnice:
buchta
vepřové maso
vepřová játra
majoránka
pepř
drcený kmín
sůl
vepřový vývar
česnek

Buchta:
hrubá mouka
sůl
voda
droždí

Společná část (buchta):

Smícháme hrubou mouku, sůl, vodu a droždí. Vzniklé těsto vyložíme do vymazaného plechu a necháme mírně nakynout. Pak pečeme na 180 stupňů asi hodinu.

Jelita:

Buchtu nakrájíme na malé kousky a na sucho opražíme v troubě. Vepřové maso uvaříme a umeleme. Usmažíme cibulku na sádle. Pomleté maso a buchtu, cibulku, koření, vývar, povařené kroupy, vývar a krev pečlivě smícháme. Vzniklou hmotou plníme střívka a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Jitrnice:

Buchtu nakrájíme a namočíme do vody. Uvaříme vepřové maso. Uvařené maso a syrová játra pomeleme. Přimícháme koření, buchtu, ze které jsme vymačkali vodu a podle hustoty vývar. Plníme do střívek a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Poznámka
Při vaření nesmí teplota přesáhnout bod varu.

Ingredience jsou jen orientační, záleží na požadovaném množství výrobků a na chuti.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.