Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Jitrnice a jelita

  0:21aktualizováno  0:21

| foto: pro iDNES.cz

Jelita:
vepřová krev
kroupy
vepřové maso
buchta
cibulka
sůl
majoránka
kmín
vepřová střívka
vepřový vývar

Jitrnice:
buchta
vepřové maso
vepřová játra
majoránka
pepř
drcený kmín
sůl
vepřový vývar
česnek

Buchta:
hrubá mouka
sůl
voda
droždí

Společná část (buchta):

Smícháme hrubou mouku, sůl, vodu a droždí. Vzniklé těsto vyložíme do vymazaného plechu a necháme mírně nakynout. Pak pečeme na 180 stupňů asi hodinu.

Jelita:

Buchtu nakrájíme na malé kousky a na sucho opražíme v troubě. Vepřové maso uvaříme a umeleme. Usmažíme cibulku na sádle. Pomleté maso a buchtu, cibulku, koření, vývar, povařené kroupy, vývar a krev pečlivě smícháme. Vzniklou hmotou plníme střívka a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Jitrnice:

Buchtu nakrájíme a namočíme do vody. Uvaříme vepřové maso. Uvařené maso a syrová játra pomeleme. Přimícháme koření, buchtu, ze které jsme vymačkali vodu a podle hustoty vývar. Plníme do střívek a zajišťujeme špejlemi. Vaříme 20 min. na 80 stupňů.

Poznámka
Při vaření nesmí teplota přesáhnout bod varu.

Ingredience jsou jen orientační, záleží na požadovaném množství výrobků a na chuti.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. května,...  celý článek

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

Vanilkové muffiny s rebarborou
Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel,...  celý článek

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.