Doporučujeme

Jidáše

Jidáše | foto: Jaroslava Kadlasovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Jidáše, pečivo pokroucené jak Jidášův charakter

  • 0

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny i s kynutím
Množství: 3 plechy

  • 1 kg hrubé mouky
  • 200 g medu
  • 5 žloutků
  • 300 g másla
  • 60 g droždí
  • asi 400 ml mléka
  • 1 bílek na potírání

1. Do 350 ml vlažného mléka nadrobíme droždí a lžíci cukru, zamícháme a kvásek necháme vzejít. Mezitím si rozpustíme máslo a nahřejeme med - například v mikrovlnce. Med můžeme nahřát i ve vodní lázni, neměl by být moc horký, ale tekutý. Máslo rozpustíme na malém plameni.

2. Obojí přidáme k vzešlému kvásku do velké mísy, přidáme žloutky, mouku s trochou soli a dobře vypracujeme hladké pružné těsto, uvnitř stejnorodé. Podle potřeby přidáváme ještě mléko. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu a půl.

3. Na pomoučeném vále z válečků tvoříme uzly, spirály či ptáčky. Osvědčily se mi tvary menší, z válečků silných asi jako prst. Na plechu potíráme rozmíchaným bílkem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečení trvá do dvaceti minut podle velikosti, tvary se nafouknou a vyrovnají.

Poznámka: Jidáše ve tvaru provazu, uzlů připomínají původcovu proradnost, ženy je proto dávaly svým mužům - snad aby jim připomněly, jak by mohli v případě zrady skončit.

Ale v lidové magii symbolizuje kynuté těsto pučení - nový život. Půvabní ptáčci se povedou i podprůměrně zručným rukám, stačí uzlík na jednom konci rozmáčknout a na druhém zašpičatět do zobáčku...připomínají přílet zpěvného ptactva a vítají tak jaro.

Jidáše se pečou na Škaredou středu a druhý den se mají pojídat již za úsvitu, potřené medem - důvodů je uváděno více, zdraví, ochrana před hadím ušknutím, kvůli oblíbenosti...


  • Vybrali jsme pro Vás