Doporučujeme

Janssonovo pokušení

Janssonovo pokušení | foto: pro iDnes.cz

Čtenářský recept: Janssonovo pokušení

  • 1
Tento recept jsem si oblíbila ve Švédsku, kde se spolu s marinovaným lososem, masovými kuličkami, pečenými žebry nebo salátem z červené řepy (a mnoha dalších jídel, které mají v rodině v oblibě) podávají na Vánoce. Smaklig måltid!

Na 8 porcí:

  • 3 velké cibule
  • 1,5kg brambor
  • 2 lžíce másla (na smažení)
  • 300g ančoviček (filé)
  • 4dl smetany
  • 2dl mléka
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 175 ° C.

2. Cibuli a brambory oloupeme. Nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme.

3. Brambory nakrájíme na tenké proužky.

4. Do zapékací mísy vrstvíme brambory, cibuli a ančovičky tak, aby vrchní a spodní vrstvu tvořily brambory. Přidáme sůl a pepř.

5. Smetanu a mléko povaříme a vylejeme na brambory.

6. Vše posypeme strouhankou a pečeme 1,5 až 2 hodiny.


  • Vybrali jsme pro Vás