Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Honzíkovy buchty

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
2 hodiny

Množství
20 buchet

500 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g sádla
3 dl mléka
1 vejce a 1 žloutek
4 lžíce cukru
kostička droždí (40 g)
povidla na naplnění
100 g tuku na pomaštění pekáče a buchet

V šálku teplého mléka rozmícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Na teple necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, s vejci, kváskem, zbytkem teplého mléka a tukem a vypracujeme hladké těsto. Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a v míse na teplém místě necháme kynout. Asi po hodině kynutí připravíme buchty. Lžící vykrojíme těsto. Na pomoučeném prkénku ho zploštíme, vložíme na něj lžičku povidel, sbalíme do šátečku a v dlani zaoblíme, aby povidla nikde nevytékala. Rozehřátým tukem vymastíme pekáč, každou buchtu omastíme mašlovačkou po všech stranách, aby se neslepovala. V pekáči na teple necháme ještě 15 minut kynout. Pak vložíme do horké trouby rozehřáté na 180 stupňů. Po deseti minutách stáhneme a ještě dalších 15 minut dopékáme dozlatova. Poté ještě horké buchty zbylým tukem potřeme. Necháme vychladnout a porcujeme.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.