Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Chlebová kočka

  10:36aktualizováno  10:36
"Pokud nás omrzí sladké cukroví, můžeme si upéct domácí chleba. A máme-li nějakou šikovnou a neobvyklou formu, je to na Vánoce o to lepší," napsala nám čtenářka. "My máme kocoura Macíka, tak jsme si upekli chlebovou kočku."

Chlebová kočka | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: doba pečení asi 50 minut
Počet porcí: zhruba 30 krajíčků chleba

* 3 hrnky hladké mouky + mouka na poprašování
* čtvrt lžičky instantních kvasnic
* půl lžičky soli
* 1,5 hrnku vody

1. Postup je velice jednoduchý, je však třeba ho přesně dodržet. Ideální je zadělat si těsto už večer a druhý den je už vlastně vše hotovo.
2. Do mísy na kynutí nasypeme mouku, kvasnice a sůl, dobře promícháme a přidáme vodu. Opět promícháme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v klidu a v teple asi 12 až 18 hodin kynout.
3. Poprášíme si pracovní desku, seškrábneme na ni těsto a zaprášíme moukou. Několikrát placku přeložíme přes sebe a necháme odpočinout asi čtvrt hodinky. Zformujeme placku do koule a dáme odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky.
4. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejeme troubu na 230 stupňů Celsia i s formou, do které budete chleba dávat. Rychlým chvatem těsto přesuneme do formy a dbáme, aby se dostalo do všech záhybů.
5. Přikryjeme pečicím papírem a vložíme do trouby. Pečeme asi půl hodiny. Pak odkryjeme a dopékáme ještě 20 minut, aby se udělala nahoře kůrčička. Necháme vychladnout, pak vyklopíme na tác nebo talíř.

TIP: Chleba je křupavý, uvnitř vláčný, chutný. Je možné ho mazat, ale k červenému vínu chutná i jen tak, samotný.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.