Čtenářský recept: Bramborové švestkové knedlíky

  15:44

| foto: pro iDNES.cz

800 g vařených brambor

320 g hrubé mouky

trošku soli

2 vejce

60 g másla

1 kg švestek

1. Ve slupce uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. K napůl vychladlým bramborám přidáme mouku, sůl, máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na čtverce. Do každého čtverce vložíme očištěnou zralou švestku, všechny rohy přes švestku přeložíme, stlačíme a zformujeme knedlík.

3. Připravené knedlíky dáme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut.

4. Uvařené knedlíky vybereme děrovanou naběračkou. Klademe na talíř, sypeme moučkovým cukrem, mákem a polijeme rozpuštěným máslem.

Poznámka: Tyto knedlíky vařila již moje babička a u nás jsou oblíbené již čtyři generace.

Autor:

Nejčtenější

S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek

Jsou svěží, lehké a plné živin – jarní saláty jsou ideálním pokrmem pro přivítání teplých dní. S příchodem tohoto ročního období začala sezona mladé zeleniny, bylinek a čerstvých ingrediencí, které...

Býčí žlázy, jehněčí střeva i telecí slezina. Poznejte skryté chutě světa

Pokrmy z vnitřností jsou u některých národů oblíbenou pochoutkou. Připravují je jako běžné jídlo i na slavnostní tabuli. Někdy tyhle delikatesy spojují také se svými zvyky. Ve Skotsku je třeba...

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

Býčí žlázy, jehněčí střeva i telecí slezina. Poznejte skryté chutě světa

Pokrmy z vnitřností jsou u některých národů oblíbenou pochoutkou. Připravují je jako běžné jídlo i na slavnostní tabuli. Někdy tyhle delikatesy spojují také se svými zvyky. Ve Skotsku je třeba...

29. března 2025

S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek

Jsou svěží, lehké a plné živin – jarní saláty jsou ideálním pokrmem pro přivítání teplých dní. S příchodem tohoto ročního období začala sezona mladé zeleniny, bylinek a čerstvých ingrediencí, které...

28. března 2025

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

22. března 2025

Dubajská čokoláda, turecká pasta a nejlepší okurka. NEJ recepty ze sítí

Máloco má tak silný virální potenciál jako recepty. Zejména ty jednoduché, rychlé, ze surovin, které máme běžně doma. Ale také ty, které překvapí nějakým nečekaným použitím ingrediencí nebo jejich...

19. března 2025  15:29

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025

Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.

15. března 2025

Velikonoční kuře s nádivkou

Velikonoční kuře s nádivkou

Střední

120 min

Upečte si na slavnostní velikonoční oběd toto lahodné kuře s jarní nádivkou.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

9. března 2025

Perníková bábovka s karamelem

Perníková bábovka s karamelem

Střední

90 min

Netradiční kombinace, která vás osloví.

Švestkové buchty

Švestkové buchty

Střední

90 min

Buchty jako od babičky.

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Střední

80 min

Upečte na neděli ořechovou bábovku.

Sladké sendviče (eklérky)

Sladké sendviče (eklérky)

Střední

60 min

Upečte si ke kávě tradiční francouzský dezert.