Doba přípravy
20min + pečení
Množství
8
250g sušenek
80g másla
50g čokolády na vaření
200g Lučiny
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce cukru moučka
1. Nejprve připravíme korpus. Rozdrobíme 250 gramů sušenek (např. Bebe) nejlépe s pomocí kuchyňského robota. Přidáme rozpuštěné máslo a čokoládu a důkladně promícháme.
2. Směs dáme do vymazané dortové formy a pomocí lžíce uhladíme a po okrajích vytvoříme lem. Podle velikosti formy vznikne uprostřed vrstva vysoká přibližně 0,5 centimetrů a u okrajů až 1,5 centimetru.
3. Nyní připravíme náplň. Na tu smícháme Lučinu, cukr a zakysanou smetanu. Náplň vlijeme na korpus a uhladíme do rovna.
4. Cheesecake pečeme přibližně 15-20 minut. To, že je hotový, poznáme podle toho, že náplň ztuhne a okraje se odlepí od formy.
5. Dort necháme vychladit alespoň hodinu a ozdobíme podle chuti například lesním ovocem.
Poznámka
Recept je postavený na vlastních zkušenostech. Ve Spojených státech jsem ochutnala několik druhů cheesecaku a vzala si z každého to nejlepší. Oproti většině jsem výrazně ubrala cukr, aby vynikla nezvyklá chuť „creamcheese“ (v tomto případě Lučiny). Jedná se tak o zákusek, který hned tak neochutnáte.
Tento recept je nejen jednoduchý, ale může mít i mnoho variant. Můžete experimentovat s různými druhy sušenek - kokosové, kávové atp. a pokaždé dostanete nový zajímavý výsledek.
Pro světlý korpus můžete buď přidat místo klasické bílou čokoládu, nebo jí vynechat a dát trochu víc másla.