Doba přípravy: cca 40 min
- 8 větších salátových brambor uvařených ve slupce, oloupaných a vychladlých
- 3 menší mrkve
- 2 petržele
- ½ celeru
- 4 - 6 sterilovaných okurek
- 2 cibule nebo šalotky
- 1 malá plechovka zeleného hrášku (bez nálevu)
- 1 kyselejší jablko
- pažitka (podle sezony)
- 150 g šunkového salámu
Na majonézu bez vajec:
- 220 ml kvalitního rostlinného oleje
- 100 ml studeného mléka
- 3 - 4 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a pepř
Na dochucení:
- nálev z okurek
- pár kapek worcesterové omáčky
- sůl, pepř
1. Kořenovou zeleninu povaříme v osolené vodě doměkka, musí ale zůstat pevnější. Vychladlou nakrájíme spolu s okurkami a salámem na drobné kostičky. Spojíme s bramborami nakrájenými na kostičky o trochu větší. Přidáme hrášek, jemně pokrájenou cibuli nebo šalotku, případně pažitku. Na hrubém struhadle nastrouháme jablko a přidáme k bramborám.
2. Mléko ve vyšší nádobě ochutíme hořčicí, solí, pepřem a šleháme ponorným mixérem do tuha za postupného přilévání oleje. "Majonézu" spojíme se směsí brambor, dochutíme worcesterem, trochou nálevu z okurek a případně solí a pepřem. Lehce, ale důkladně promícháme.
3. Salát připravíme ráno, aby se mohl náležitě odležet v ledničce. Před podáváním ho ozdobíme dle své fantazie.
Poznámka: U nás se každý rok vede bitva, který salát letos na Vánoce uděláme. Já jsem od rodičů zvyklá na odlehčený – brambory, zelenina, jablko, trochu majonézy. Manžel si zase od svých rodičů přinesl recept, kam se ještě přidává salám gothaj, vařená vejce a spousta majonézy a hlavně ne! jablko. Většinou děláme saláty oba dva, protože manžel ze zásady odmítá cokoli "zdravého". Někdy ale zvítězím a uděláme kompromis mezi oběma recepty. Ten vám nyní posílám a věřím, že vám zachutná.