Doba přípravy: 50 minut
Množství: 4 porce
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml plnotučného mléka
- 8 plátků želatiny
- 4 žloutky
- 70 g cukru moučky
- 200 g smetany
1. Vanilkový lusk rozřízneme, dřen vydlabeme, vmícháme do mléka a jednou přivedeme k varu. Pak vanilkové mléko odstavíme.
2. Želatinu namočíme do studené vody. Žloutky utřeme s cukrem v horké vodní lázni (a to nejlépe v kovové misce). Vanilkový lusk vyjmeme z mléka. Za stálého šlehání vlijeme vanilkové mléko v tenké pramínku do žloutkového krému. Šleháme tak dlouho, dokud není hmota tuhá a hutná.
3. Želatinu vymačkáme a rozpustíme v krému. Krém zchladíme a za stálého míchání ve velmi studené vodní lázni a uložíme do lednice. Jakmile začne krém želírovat, vmícháme ušlehanou smetanu.
5. Takto připraveným krémem naplníme 4 formičky, které jsme předtím vypláchly studenou vodou a necháme tuhnou v lednici asi 4 hodiny. Před podáváním formičky vyklopíme na talířky a můžete ozdobit čokoládovou omáčkou nebo jahodovým džemem či je můžeme ponechat ve formičkách...
Tip: Když nechceme na Velikonoce konzumovat tradičního beránka, mazance či řezy Mazurek, dělám tento lehký krém od německé kamarádky, který vždy sklidí úspěch...