Doba přípravy
40 minut + 1 hodina
Množství
2 plechy, takže hodn
Těsto:
20 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
10 dkg cukru krystal
necelá kostička droždí
1/3 litru mléka
2 vejce
3 špetky soli
10 dkg másla
2 polévkové lžíce oleje
Tvarohová náplň:
2 tučné tvarohy
1 vejce
troška rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Libovolné ovoce ( jablka, meruňky, švestky, rybíz, jahody,... )
Posypka:
60 g másla
120 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
Do velké mísy nasypeme obojí mouku, doprostřed do mouky si vařečkou uděláme dolík. Do dolíku nasypeme cukr krystal a na cukr rozdrolíme droždí. Ohřejeme si mléko na vlažno a z ohřátého mléka několik lžic nalijeme do dolíku na droždí. Čekáme, než nám vzejde kvásek. Mezitím ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a prozatím odložíme. Rozpustíme si máslo a do rozpuštěného másla přidáme olej. Jakmile nám vzejde kvásek, nalijeme do mísy mléko s vejci a trošku zamícháme, přidáme sůl a nakonec vlijeme už trochu zchladlou směs másla a oleje. Těsto pořádně vypracujeme pomocí hnětače ( klidně i ručně vařečkou, ale je to pracnější ), poprášíme lehce hl. moukou a zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo a necháme hodinu vykynout. Pokud nám těsto nechce při pokojové teplotě kynout, klidně ho strčíme i s utěrkou do trouby zapnuté na sotva 50 stupňů. Po vykynutí si těsto po půlce "vylijeme" na 2 vymazané plechy a pomocí stěrky ho rozetřeme po celém plechu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, kterou si vytvoříme v mezičase, když nám těsto kyne, tím, že smícháme všechny suroviny na náplň. Na tvaroh poklademe nakrájené omyté ovoce a ovoce posypeme posypkou, kterou si taktéž uděláme v mezičase kynutí ( opět smícháme všechny suroviny na posypku a ručně uhněteme ). Pečeme v předehřáté troubě na cca 175 stupňů. Doporučuji péct po jednom plechu a pečeme tak 15 - 20 minut ( poznáme podle okrajů, jakmile zezlátnou ).
Poznámka
Koláč je opravdu výborný, těsto je velmi jemné a nadýchané. Je skvělý ve všech ovocných variantách, pokud si ovšem zvolíme ovoce, které je kyselejší ( rybíz, jablka,... ) doporučuji ještě před pečením posypat ovoce vanilkovým cukrem ( jablka i skořicí ).