Čtenářský recept: Babiččin úžasný ovocný kynutý koláč

  22:14

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
40 minut + 1 hodina

Množství
2 plechy, takže hodn

Těsto:
20 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
10 dkg cukru krystal
necelá kostička droždí
1/3 litru mléka
2 vejce
3 špetky soli
10 dkg másla
2 polévkové lžíce oleje
Tvarohová náplň:
2 tučné tvarohy
1 vejce
troška rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Libovolné ovoce ( jablka, meruňky, švestky, rybíz, jahody,... )
Posypka:
60 g másla
120 g hladké mouky
60 g moučkového cukru

Do velké mísy nasypeme obojí mouku, doprostřed do mouky si vařečkou uděláme dolík. Do dolíku nasypeme cukr krystal a na cukr rozdrolíme droždí. Ohřejeme si mléko na vlažno a z ohřátého mléka několik lžic nalijeme do dolíku na droždí. Čekáme, než nám vzejde kvásek. Mezitím ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a prozatím odložíme. Rozpustíme si máslo a do rozpuštěného másla přidáme olej. Jakmile nám vzejde kvásek, nalijeme do mísy mléko s vejci a trošku zamícháme, přidáme sůl a nakonec vlijeme už trochu zchladlou směs másla a oleje. Těsto pořádně vypracujeme pomocí hnětače ( klidně i ručně vařečkou, ale je to pracnější ), poprášíme lehce hl. moukou a zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo a necháme hodinu vykynout. Pokud nám těsto nechce při pokojové teplotě kynout, klidně ho strčíme i s utěrkou do trouby zapnuté na sotva 50 stupňů. Po vykynutí si těsto po půlce "vylijeme" na 2 vymazané plechy a pomocí stěrky ho rozetřeme po celém plechu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, kterou si vytvoříme v mezičase, když nám těsto kyne, tím, že smícháme všechny suroviny na náplň. Na tvaroh poklademe nakrájené omyté ovoce a ovoce posypeme posypkou, kterou si taktéž uděláme v mezičase kynutí ( opět smícháme všechny suroviny na posypku a ručně uhněteme ). Pečeme v předehřáté troubě na cca 175 stupňů. Doporučuji péct po jednom plechu a pečeme tak 15 - 20 minut ( poznáme podle okrajů, jakmile zezlátnou ).

Poznámka
Koláč je opravdu výborný, těsto je velmi jemné a nadýchané. Je skvělý ve všech ovocných variantách, pokud si ovšem zvolíme ovoce, které je kyselejší ( rybíz, jablka,... ) doporučuji ještě před pečením posypat ovoce vanilkovým cukrem ( jablka i skořicí ).

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...