Doba přípravy
cca 1 hod
Množství
4
3 pěkné lilky
2-3 červené papriky, raději kapie
3 masitá velká rajčata
1 velká cibule, nejlépe červená
lžička kurkumy
trochu chilli
špetka šafránu (nemusí ale být)
olivovový olej, sů, pepř
tchaka (kvalitní, hustý, nejlépe řecký jogurt)
česnek
několik listů máty
sůl, pepř
Jeden z mých absolutně nejoblíbenějších receptů:
1. Tchaka
lehce osolený jogurt necháme , nejlépe přes noc, vykapat v látkovém ubrousku. Pak do něj vmícháme nasekaný česnek a mátové listy. Obojím nešetříme. Pokud ale spěcháme, omáčka se dá udělat i z nevykapaného jogurtu, jen bude trochu řidší.
2. Banjan Bourani
Lilky nakrájíme na asi centimetrové plátky. Není třeba žádné vykapání. Potřeme olejem z obou stran, osolíme a na grilu, nebo na pánvi dobře opečeme dohněda.
Nasekanou cibuli opečeme na oleji.
Na cibuli postupně vrstvíme lilky, plátky rajčat, proužky papriky. Každou vrstvu osolíme, trošku opepříme a posypeme kurkumou. Vrstvy střídáme, končíme opět lilky.
Zalijeme asi 1dl vody se šafránem.
Dusíme pomalu na mírném plameni. 1-2x lehce promíchneme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Celková doba dušení by měla být cca 40-45 minut.
Pokud se na povrchu objevuje více oleje, sebereme ho.
Poznámka
Na talíř vložíme porci zeleniny s nepromíchanými vrstvami i s vydušenou šťávou. Přelijeme jogurtovou omáčkou a ozdobíme lístkem máty.
Jako příloho podáváme plochý chléb, placky, dušenou rýži.