Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Afghánský lilek Banjan Bourani s omáčkou Tchaka

  9:00aktualizováno  12:49
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Čtenářský recept: Lilek Banjan Bourani s omáčkou Tchaka | foto: Marcela Kro pro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 1 hod

Množství
4

3 pěkné lilky
2-3 červené papriky, raději kapie
3 masitá velká rajčata
1 velká cibule, nejlépe červená
lžička kurkumy
trochu chilli
špetka šafránu (nemusí ale být)
olivovový olej, sů, pepř
tchaka (kvalitní, hustý, nejlépe řecký jogurt)
česnek
několik listů máty
sůl, pepř

Jeden z mých absolutně nejoblíbenějších receptů:
1. Tchaka
lehce osolený jogurt necháme , nejlépe přes noc, vykapat v látkovém ubrousku. Pak do něj vmícháme nasekaný česnek a mátové listy. Obojím nešetříme. Pokud ale spěcháme, omáčka se dá udělat i z nevykapaného jogurtu, jen bude trochu řidší.

2. Banjan Bourani
Lilky nakrájíme na asi centimetrové plátky. Není třeba žádné vykapání. Potřeme olejem z obou stran, osolíme a na grilu, nebo na pánvi dobře opečeme dohněda.
Nasekanou cibuli opečeme na oleji.
Na cibuli postupně vrstvíme lilky, plátky rajčat, proužky papriky. Každou vrstvu osolíme, trošku opepříme a posypeme kurkumou. Vrstvy střídáme, končíme opět lilky.
Zalijeme asi 1dl vody se šafránem.
Dusíme pomalu na mírném plameni. 1-2x lehce promíchneme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Celková doba dušení by měla být cca 40-45 minut.
Pokud se na povrchu objevuje více oleje, sebereme ho.

Poznámka
Na talíř vložíme porci zeleniny s nepromíchanými vrstvami i s vydušenou šťávou. Přelijeme jogurtovou omáčkou a ozdobíme lístkem máty.
Jako příloho podáváme plochý chléb, placky, dušenou rýži.

Autor:




Nejčtenější

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Další z rubriky

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.