Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Afghánský lilek Banjan Bourani s omáčkou Tchaka

  9:00aktualizováno  12:49
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Čtenářský recept: Lilek Banjan Bourani s omáčkou Tchaka | foto: Marcela Kro pro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 1 hod

Množství
4

3 pěkné lilky
2-3 červené papriky, raději kapie
3 masitá velká rajčata
1 velká cibule, nejlépe červená
lžička kurkumy
trochu chilli
špetka šafránu (nemusí ale být)
olivovový olej, sů, pepř
tchaka (kvalitní, hustý, nejlépe řecký jogurt)
česnek
několik listů máty
sůl, pepř

Jeden z mých absolutně nejoblíbenějších receptů:
1. Tchaka
lehce osolený jogurt necháme , nejlépe přes noc, vykapat v látkovém ubrousku. Pak do něj vmícháme nasekaný česnek a mátové listy. Obojím nešetříme. Pokud ale spěcháme, omáčka se dá udělat i z nevykapaného jogurtu, jen bude trochu řidší.

2. Banjan Bourani
Lilky nakrájíme na asi centimetrové plátky. Není třeba žádné vykapání. Potřeme olejem z obou stran, osolíme a na grilu, nebo na pánvi dobře opečeme dohněda.
Nasekanou cibuli opečeme na oleji.
Na cibuli postupně vrstvíme lilky, plátky rajčat, proužky papriky. Každou vrstvu osolíme, trošku opepříme a posypeme kurkumou. Vrstvy střídáme, končíme opět lilky.
Zalijeme asi 1dl vody se šafránem.
Dusíme pomalu na mírném plameni. 1-2x lehce promíchneme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Celková doba dušení by měla být cca 40-45 minut.
Pokud se na povrchu objevuje více oleje, sebereme ho.

Poznámka
Na talíř vložíme porci zeleniny s nepromíchanými vrstvami i s vydušenou šťávou. Přelijeme jogurtovou omáčkou a ozdobíme lístkem máty.
Jako příloho podáváme plochý chléb, placky, dušenou rýži.

Autor:




Nejčtenější

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.