Příprava 90 minut, 8-12 porcí
Křehké těsto (pokud si ho nekoupíme hotové):
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 7 lžic ledové vody
- špetka soli, případně i jedno vajíčko se vejde
Náplň:
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Andrea Šmejkalová vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 50 g nesolených pistácií
- 50 g moučkového cukru
- 1 bílek z malého vejce (asi 3 lžíce)
- 2 celá vejce
- 50 g cukru krupice
- 150 ml tučné smetany (ke šlehání)
- 1 kg vypeckovaných zralých meruněk, případně broskví nebo meruněk kompotovaných a osušených
- 30 a více g pistácií hrubě nasekaných
- Smícháním mouky, soli a nakrájeného studeného másla získáme jakousi drobenku a po přidání ledové vody vypracujeme do těsta, ale nepřepracujeme (sebe ani hmotu). Výslednou kouli zabalíme do plastové fólie a uložíme asi tak na hodinu do lednice.
- Je dobré se přesvědčit, že máme opravdu nesolené pistácie. Pokud náhodou ne, oloupeme je a pořádně propláchneme. Připravíme meruňky - po rozpůlení a odstranění pecky rozkrojíme podle velikosti ještě jednou až dvakrát. A po zapnutí trouby na asi 200 stupňů jdeme na náplň.
- Najemno v robotu nasekáme pistácie, až nám vznikne ořechová sypká směs podobná mandlové moučce. Přidáme moučkový cukr a bílek a vypracujeme hmotu. K ní doplníme smetanu a v jiné míse smícháme vejce a krupicový cukr. Posléze tyto dvě hmoty pečlivě spojíme v jedinou a náplň je na světě.
- Koláčovou formu pokryjeme těstem a natěsno a pravidelně obložíme všemi nakrájenými meruňkami a ně teprve nalijeme náplň.
- Na 40-50 minut vložíme do trouby (a neustále kontrolujeme, protože se nám vyčnívající špičky meruněk s pravděpodobností hraničící s jistotou jinak pěkně připálí).
Tip: Po dopečení je důležité nechat tarte vychladnout a zpevnit, teprve poté zasypat zbylými pistáciemi a krájet.