Příprava 1 hodina, 8 porcí
Na těsto:
- 250g hladké mouky
- 50g moučkového cukru
- 125g másla
- 1 vejce
- 1-2 lžíce mléka
Soutěžíte o kuchařku Dity P.Čtenářka Kateřina Klimasová vyhrává za recept Kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
Na náplň:
- 150g marcipánu
- 6 hrušek (spíše měkčích)
- 1 smetana ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 2 vejce + 1 žloutek navíc
Na drobenku:
- 50g mletých mandlí
- 50g cukru
- 50g másla
- Do mísy nasypeme mouku s moučkovým cukrem, přidáme nakrájené máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto, pokud je to zapotřebí, přídáme 1-2 lžíce mléka. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočívat.
- Během čekání si svaříme smetanu ke šlehání spolu se semínky vyškrábanými z vanilkového lusku. Směs necháme zchladnout.
- Vejce a žloutek promícháme a vlijeme za stáleho míchání do smetanové směsi.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na povrch těsta dáme pečící papír, který zasypeme fazolemi a dáme předpéct na cca 10 minut, poté odstraníme fazole s papírem a předpékáme ještě cca 5 minut, do lehkého zezlátnutí.
- Po zchladnutí dáme na předpečené těsto plát, který vyválíme z marcipánu. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme je na marcipánovou vrstvu. Zalijeme směsí smetany a vajec a posypeme drobenkou připravenou z mandlí, cukru a másla.
- Pečeme cca 30 - 40 minut, do zezlátnutí drobenky a zpevnění smetanovo-vaječné směsi.
TIP: Koláč nechte dobře vychladnout, jinak vyteče náplň.