Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Slízněte smetanu: domácí zmrzlina, creme brulée a plovoucí ostrovy

  0:23aktualizováno  0:23
Poctivou chuť smetanových dezertů ocení každý. Domácí zmrzlinu s karamelem a ořechy ani nenecháte pořádně ztuhnout, jak se vám budu sbíhat sliny. Plovoucí ostrovy vás přesvědčí, že krému není nikdy dost. A creme brulée si můžete zpestřit pistáciovou sušenkou a malinami podle šéfkuchaře Petra Stádníka.

Domácí karamelovo-oříšková zmrzlina | foto: archiv mlékárny Kunín

Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina

Na 4 porce
Základ:

  • 170 ml čerstvého mléka
  • 80 ml smetany na šlehání 31 %
  • 50 g cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový lusk

Dále potřebujeme:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 10 g másla
  • 35 g cukru
  • 40 ml rumu

Postup:

1. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nahrubo nadrcené ořechy a zvolna je opražíme, přisypeme cukr a mícháme, dokud nezačne hnědnout. Zalijeme 50 ml vody, přidáme rum a rozvaříme.

2. Mléko se smetanou nalijeme do kastrůlku a dáme vařit. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem z něj na prkénku seškrábneme zrnka vanilky a vmícháme je do mléka se smetanou. Přidáme i prázdný lusk a vaříme asi 5 minut.

3. V kovové misce vyšleháme cukr se žloutky do krému. Postupně do nich přišleháme 10 lžic svařeného mléka a potom pomalu i ostatní mléko se smetanou. Misku s krémem potom posadíme do vodní lázně a mícháme, dokud krém lehce nezhoustne. Když do něj ponoříme polévkovou lžíci, vytáhneme ji a otočíme bříškem nahoru, musí na lžíci zůstat tenká vrstva.

4. Základ nalijeme do tvořítek na led. Dáme do mrazáku a necháme zmrazit. Kostky zmrzliny rozsekáme v sekacím strojku najemno, dáme do mísy, přimícháme ořechy a dáme znovu krátce zamrazit.

Plovoucí ostrovy s anglickým krémem

Na 4 porce:

Plovoucí ostrovy s anglickým krémem
  • 6 bílků
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • 600 ml čerstvého mléka
  • lžíce cukru

Postup:

1. V hluboké pánvi nahřejeme mléko, osolíme ho a přidáme lžíci cukru.

2. Bílky vyšleháme se špetkou soli do husté pěny, po lžících postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nemáme pevný, hladký sníh.

3. Ze sněhu vykrajujeme lžící máčenou v ledové vodě velké noky a klademe je na jemně se vařící mléko. Po čtyřech až pěti minutách nočky opatrně otočíme a vaříme další tři minuty. Hotové nočky necháme okapat na mřížce.

Anglický krém

  • 500 ml čerstvého mléka
  • 120 g cukru
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml smetany 12 %

Postup:

1. Do lázně, ve které jsme vařili noky, přidáme vanilkový lusk, který předtím podélně rozřízneme a nožem z něj seškrábneme zrnka vanilky a vmícháme je do mléka se smetanou. Vaříme asi 5 minut.

2. V kovové misce vyšleháme cukr se žloutky do krému. Postupně do nich přišleháme 10 lžic svařeného mléka a potom pomalu i ostatní mléko.

3. Misku s krémem potom posadíme do vodní lázně a mícháme, dokud krém lehce nezhoustne a odstraníme vanilkový lusk.

4. Krém rozdělíme na talířky, přidáme vařené noky a případně přelijeme karamelem, medem, javorovým sirupem nebo i čokoládou.

Vanilkový creme brulée s malinami a pistáciovou sušenkou

Podle šéfkuchaře Petra Stádníka, na10 porcí:

Vanilkové creme brulée s malinami a pistáciovou sušenkou podle Petra Stádníka

Na Creme brulée:

  • 500 g smetany 33 %
  • 250 g vejce 
  • 250 g  pasterovaných žloutků
  • 170 g cukru krupice
  • 0,2g vanilkového lusku
  • 30 g třtinového cukru 

Malinová omáčka:

  • 400 g malin
  • 50 g třtinového cukru

Pistáciová sušenka:

  • 350 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 150 g vejce
  • 15 g prášku do pečiva
  • 0,2 g vanilkového lusku
  • 150 g loupaných pistácií
  • 150 g másla 82 %
  • 1g kamenné soli
  • pomerančová kůra

Pistáciový griliáš:

  • 30g loupaných pistácií
  • 50 g cukru krupice
  • 3 g jedlých květů jasmínu

Příprava brulée:

  1. Celá vejce a žloutky rozmícháme v 1/3 smetany. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože opatrně vyjmeme zrnka vanilky a přidáme je do směsi. Zbylou část (2/3) smetany smícháme s krupicovým cukrem a přivedeme k varu. Ihned poté do ní vmícháme směs vajec. Směs lehce zahoustne, takže na vařečce ulpí tenká vrstva tekutiny.  Přecedíme ji přes jemný cedník a nalijeme do připravených mističek. Nádobu s mističkami přikryjeme pokličkou nebo alobalem.
  2. Brulée připravujeme v troubě v pekáčku s 1 cm vody. Teplotu nastavíme na 80 °C a pečeme cca 40 minut. Hotový krém je na povrchu na dotek pevný. Dezert vychladíme a poté ho posypeme třtinovým cukrem. Flambovací pistolí cukr zkaramelizujeme těsně před servírováním.

Příprava biskoty:

  1. Do misky prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, celé pistácie, změklé máslo, nastrouhanou kůru z pomeranče a špetku soli. Vanilkový lusk podélně nařízneme, táhlým pohybem špičkou nože vyjmeme zrníčka vanilky a přidáme do ostatních surovin. Všechny suroviny zpracujeme ručně v tuhé těsto, které necháme asi 60 minut odpočinout. Těsto je vhodné zabalit do potravinové fólie, a dát do chladničky.
  2. Odpočinuté těsto vytvarujeme do tvaru bagety, položíme na pečicí papír a pečeme na 165 °C asi 40 minut. Upečené biskoty krájíme ještě teplé na tenké plátky.

Příprava malinové omáčky:

Čerstvé maliny prolisujeme přes jemný cedník a šťávu ochutíme cukrem.

Příprava griliáše:

Do kastrůlku dáme cukr a postupně jej zahříváme společně s pistáciemi. Vlivem teploty se cukr rozpouští a tmavne, mění se na karamel. Barva karamelu musí být lehce nahnědlá. Hotový karamel s pistáciemi vylijeme na pečicí papír, který potřeme olejem, a necháme vychladnout. Kusy karamelu s pistáciemi vložíme do pevného sáčku a paličkou roztlučeme na drobné kousky, griliáš.

Servírování:

Na talíř položíme tvořítko a nasypeme do něj tenkou vrstvu griliáše ve tvaru biskoty. Na griliáš položíme biskotu, kterou lehce pocukrujeme. Dále na talíř dáme mističku s creme brulée, dekorovaný čerstvou pocukrovanou malinou. Dezert doplníme naaranžovanými čerstvými malinami, kapkami malinové omáčky a lístečky jasmínového květu.

TIP: Teplota přípravy krému nesmí přesáhnout 85 °C, jinak je struktura krému pórovitá.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.