Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslavte svátek čokolády Čokoládovým rájem a exkurzí do čokoládovny

  0:29aktualizováno  0:29
Jestli si neumíte bez čokolády představit ani den, pak v sobotu si ji užijte dvojnásob. Čokoláda slaví svůj mezinárodní den. Upečte čokoládový dezert a nahlédněte do továrny podobné té Karlíkově filmové. Vyrábějí se v ní čokoládové figurky, které zanedlouho ovládnou obchody i naše domácnosti.

Čokoládový dortík s ovocem

Čokoládový dortík se šlehačkou a ostružinami
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g rostlinného tuku s máslovou příchutí nebo másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 2 lžíce polohrubé mouky

  1. Předehřejte troubu na 180° C.
  2. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s rostlinným tukem. Do této rozpuštěné směsi pak dejte prosátou mouku a postupně přidávejte vejce jedno po druhém. Těsto vymíchávejte dohladka.
  3. Připravte si vymazanou a vysypanou dortovou nebo koláčovou formu a vlijte do ní těsto. Pečte cca 15 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout a podávejte s čerstvou vyšlehanou šlehačkou a ovocem.

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže
  • 200 g smetany na šlehání
  • 500 g čokolády
  • 100 g tuku s máslovou příchutí nebo másla
  • 200 g kakaa

  1. Smetanu společně s kakaem přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu provařit. Poté sundáme z ohně a po vychladnutí přidáme do ještě teplé směsi nadrcenou čokoládu a tuk. Dobře spojíme a dáme chladnout do druhého dne.
  2. Z vychlazené směsi poté tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau. Na jednotlivé kuličky můžeme vidličkou utvořit lehký vzor.

Ořechové řezy s čokoládou

Ořechové řezy s čokoládou
  • 250 g tuku s máslovou příchutí či másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g třtinového cukru s přídavkem melasy
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • lžička sody

Krém:

  • 1 pistáciový pudink
  • 500 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 ml rumu
  • 250 g rostlinného tuku či másla

 

  1. Tuk s cukry a vejci třeme do hladké bílé pěny a zasypeme moukou spojenou se sodou. Vypracujeme do hladkého roztíratelného těsta. V případě, že je příliš tuhé, můžeme jej lehce naředit smetanou. 
  2. Rozetřeme na 2 plechy vyložené pečícím papírem a pečeme na 200° C cca 15 minut. Pro vylepšení můžeme do těsta nalámat i kousky čokolády.
  3. Mléko s pudinkem a cukrem uvaříme a vyšleháme do studena. Poté přidáme tuk a rum a vyšleháme do hladkého krému.
  4. Upečené pláty spojíme krémem a proložíme ořechy. Povrch řezu lehce potřeme zbylým krémem a potáhneme čokoládovou polevou. Jednotlivé porce můžeme přizdobit ořechy.

Čokoládový ráj

Čokoládový ráj
  • 250 ml vody
  • 225 g moučkového cukru
  • 375 g rostlinného tuku či másla
  • 6 vajec
  • 450 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 7 lžic kakaa
  • kandované třešně

  1. Předehřejte si troubu na 190° C. V rendlíku přiveďte k varu polovinu sklenice vody, přidejte kakao, cukr a tuk. Zároveň si z bílků vyšlehejte sníh. 
  2. Po vychladnutí směsi do ní přidejte druhou polovinu vody, prosátou mouku, žloutky a prášek do pečiva. To vše průběžně pořádně promíchejte. Nakonec přidejte sníh z bílků a kandované ovoce a opět pořádně promíchejte.
  3. Připravte si vymazanou a vysypanou dortovou formu a vlijte do ní těsto. Pečte přibližně 60 minut. Po vychladnutí můžete dozdobit rozpuštěnou čokoládou a kousky ovoce.

Čokoládový koláč s oříšky

Čokoládový koláč s ořechy
  • 150 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g moučkového cukru
  • 125 ml mléko
  • 15 g lískových oříšků

  1. Předehřejte si troubu na 180° C. Utřete moučkový cukr s vejcem a poté přijdete přepuštěný rostlinný tuk nebo máslo a dobře promíchejte. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy, čokoládový pudink, mléko a vše smíchejte dohromady. 
  2. Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané dortové formy, posypte celými lískovými oříšky a pečte přibližně 50 minut.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.