Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče

  13:21aktualizováno  13:21
Dvě vláčné čokoládové vrstvy, hotová zmrzlina a pár křupavých ozdob, to je lahodné a stylové osvěžení pro vás i vaše přátele. Neodoláte!

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče | foto: Apetit

NA 12 SENDVIČŮ

Příprava: 25 minut + 10-12 minut pečení + chlazení alespoň 4 hodiny

* 210 g hladké mouky
* 50 g holandského kakaa
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1/4 lžičky soli
* 110 g másla, změklého
* 170 g krupicového cukru
* 1/2 sáčku vanilinového cukru nebo
* 1 lžíci cukru s pravou vanilkou
* 210 ml studeného mléka

Obměny těsta
* Peprmintové
Přidejte pár kapek mátové esence.

* Pomerančové
Do těsta přidejte pár kapek pomerančové esence.

* Kávové
Do těsta spolu s vanilkovým cukrem přidejte 1 lžíci rozpustné kávy.

* Kořeněné
Přidejte 1/2 lžičky mletého zázvoru, skořice nebo hřebíčku.

1. Upečte těsto
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45 x 32 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír pokryl i delší stěny. Mouku, kakao, sodu, vanilkový cukr a sůl spolu prosijte do mísy a promíchejte. V jiné míse zpěňte hodně změklé máslo s cukrem. Třete přibližně tři minuty, přidejte mléko, utřete dohromady a pak spojte se sypkou směsí.

Na papír na plechu přeneste těsto; dobře to jde naběračkou. Papír přidržte a směs rozetřete co nejvíc do rovna (výborně vám poslouží plochá obracečka nebo špachtle). Plech můžete i otáčet. Kus pečicího papíru stejné velikosti jako rozetřené těsto trochu potřete olejem a položte naolejovanou stranou na těsto. Vyrovnejte válečkem a pak papír sejměte. Pečte deset až dvanáct minut; poté otestujte špejlí. Vpíchněte ji do těsta: pokud na ní ulpí mírně vlhké drobečky, nechte těsto už jen vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Naplňte sendviče a zamrazte
Zatímco plát těsta chladne, na čistý plech položte křížem přes sebe dva velké kusy potravinové fólie. Vychladlé těsto uvolněte nožem a překlopte na prkénko. Stáhněte pečicí papír a rozkrojte základ sendviče napříč přesně na polovinu. Jednu půlku dejte horní stranou dolů na fólii (třeba pomocí široké špachtle).

Zmrzlinu (budete potřebovat asi 700 ml) vyndejte z ledničky a nakrájejte na plátky. Šikovné je celý kelímek rozstřihnout a zmrzlinu vyklopit na prkénko. (Zmrzlina musí být hodně studená; pokud je to nutné, nechte ji nakrájenou na talířku znovu zmrazit.) Kousky zmrzliny vedle sebe klaďte tak, aby vznikly minimální mezery.

Teď zmrzlinu pokud možno jemně, ale rovnoměrně rozetřete špachtlí, nejlépe gumovou. Anebo na studenou hmotu položte fólii a roztlačte zmrzlinu rukama. Před dalším krokem fólii samozřejmě odstraňte.

Přikryjte zmrzlinu druhým plátem těsta a přimáčkněte tak, aby se rovnoměrně rozprostřela. Celé dílo obalte fólií a i s plechem dejte aspoň na čtyři hodiny do mrazáku a nechte ho tam až dva dny. V téhle chvíli už máte postaráno o skvělý domácí dezert!

3. Nakrájejte a ozdobte sendviče
Vyjměte plech z mrazáku a naplněný plát těsta přeneste na prkénko. Na uvolněný plech položte novou fólii a z dezertu sejměte horní vrstvu fólie (spodní můžete ponechat).

Pracujte rychle; bude se vám hodit pravítko a ostrý nůž. Na povrchu naznačte kostky: mělo by jich být dvanáct, tři na kratší a čtyři na delší straně. Krájejte rychle a nůž mezi jednotlivými řezy otírejte. Pokud máte v kuchyni teplo, dejte hotové sendviče i s plechem znovu do mrazáku. Můžete také nakrájet vždycky jen jeden pruh a zbytek zatím nechat v mrazáku.

Drcené přísady dejte do mělké misky a přitiskněte na ně dvě nebo všechny strany sendviče, aby se kokos, ořechy apod. hezky zabořily do zmrzliny. Sendviče pak dejte na plechu znovu zmrazit (nebo je obalujte po jednom a zbylé mějte v mrazáku). Potom je sejměte z plechu, jednotlivě zabalte a uložte zpátky. V mrazáku vydrží asi čtrnáct dní.

Vtipně ozdobeno
Půvab sendvičů spočívá i v tom, že je můžete obměňovat díky různým druhům zmrzliny. Zajímavých nuancí dosáhnete, když dezert obalíte v drcených křupavých přísadách. Tady je pár tipů:

* ovocné bonbony (např. Bon Pari: zabalte je do utěrky a nadrťte válečkem nebo paličkou na maso);
* jemně nasekaná nebo nastrouhaná čokoláda;
* kandované ovoce (ananas, meruňky, zázvor);
* strouhaný kokos;
* drcené ořechy nebo mandle;
* drcené sušenky (Derby, Esíčka, sněhové pusinky apod.);
* hotové cukrové zdobení

Tip
Naprostých labužnických výšin dosáhnete, pokud ke zmrzlině přidáte ještě trochu ovoce. Nejlepší jsou jahody, borůvky, maliny. Krátce je prohřejte s trochou cukru a vychladlé zatřete do zmrzliny. Pokud vám cukrové ovoce zbude, přelijte jím celý sendvič.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Zmrzlina s melounem a likéremZmrzlina s melounem a likérem
            Citronový sorbetCitronový sorbet
            Sušenková zmrzlina s moka omáčkouSušenková zmrzlina s moka omáčkou

           

Autoři:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.