Doporučujeme

Koláč s hovězím na černém pivu.

Koláč s hovězím na černém pivu. | foto: Isifa

Čokoládový koláč, cibulové kroužky. Recepty na jídla, kde byste pivo nečekali

  • 0
Buřty na pivě zná snad každý, ale zlatavým, popřípadě černým mokem můžete podlít skoro všechno. Včetně dezertů.

Pivní guláš

Pivní guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 800 g hovězí kližky
* 3 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 tvrdá patka chleba
* 3 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky
* sůl
* pepř
* špetka kmínu
* 400-500 ml piva (světlé, 10°)
* majoránka

1. Hovězí maso rozkrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky. Patku chleba nastrouháme.
2. V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přihodíme kostky masa a opečeme je. Za stálého míchání zaprášíme paprikou a ještě dvě minuty opékáme.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, podlijeme trochou horké vody a polovinou piva, dusíme zakryté pokličkou doměkka. Občas maso promícháme a podlijeme.
4. Měkké maso s omáčkou zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
5. Hotový guláš dosolíme a dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.

TIP

Guláš můžete zahustit také nastrouhaným bramborem.

Koláč s hovězím na černém pivu

Koláč s hovězím na černém pivu.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kg hovězího
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 1 velká mrkev
* 1 velká cibule
* 5 sušených švestek
* 4 lžíce sádla
* 300-400 ml černého piva
* 300-400 ml hovězího vývaru
* 2 lžičky rajského protlaku
* 2 lžíce balsamikového octa
* 1 lžička worcestru
* 500 g listového těsta
* 1 vejce

1. Maso nakrájíme na kostky a poprášíme moukou se solí a pepřem. Oloupanou cibuli a mrkev pokrájíme na kostičky. Švestky překrojíme na čtvrtiny.
2. Maso opečeme na rozehřátém sádle, vyjmeme ho a orestujeme cibuli, přisypeme mrkev, kterou opékáme asi čtyři minuty.
3. Do hrnce vrátíme maso, podlijeme vývarem, pivem, protlakem, octem a worcestrem, přidáme švestky. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme asi hodinu povařit.
4. Troubu nahřejeme na 200 °C, vymažeme tukem zapékací mísu. Listové těsto rozválíme, částí těsta vyložíme mísu, okraje přečnívají. Naplníme masem s omáčkou, okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem. Zbylým těstem překryjeme koláč, okraje spojíme. Potřeme vejcem, povrch prořízneme. Zapékáme asi 25 minut.

Vepřová žebírka na pivu

Vepřová žebírka na pivu.

Příprava: 80 minut + pečení 130 minut

Pro 4 osoby

* 1,5-2 kg vepřových žebírek
* 2 lžíce soli
* 4 lžičky přírodního cukru
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 lžičky mletého sušeného česneku
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* 100 ml tmavého ležáku
* 4 lžíce javorového sirupu
* 2 lžíce jablečného octa

1. Omytá a osušená žebírka rozdělíme na 4 díly. Sůl promícháme s cukrem, paprikou a sušeným česnekem. Asi 1 až 2 lžičky kořeněné soli odložíme.
2. Do žebírek vetřeme větší část kořenící směsi, potřeme hořčicí a necháme asi hodinu odležet.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Z dvojitého alobalu připravíme balíčky, do kterých žebírka zabalíme, položíme na plech a dvě hodiny pečeme.
4. Pivo rozmícháme s javorovým sirupem a octem. Plech s žebírky vyjmeme z trouby a zvýšíme teplotu na 230 °C. Balíčky opatrně otevřeme a slijeme z nich tuk a šťávu. Žebírka potřeme pivní směsí ze všech stran a posypeme zbylou kořeněnou solí.
5. Balíčky pečeme otevřené na plechu v rozpálené troubě 10 minut.

Čokoládový pivní koláč

Čokoládový pivní dort.

Příprava: 15 minut + pečení 40-50 minut

Pro 4 osoby

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 hrnky přírodního cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 220 g másla
* 80 g kakaa
* 250 ml černého piva
* 3 malá vejce
* 200 ml zakysané smetany
* 200 g hořké čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
2. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přimícháme cukr a sůl. V hrnečku rozpustíme máslo, rozmícháme s kakaem, přilijeme pivo.
3. Vejce prošleháme se zakysanou smetanou. Přilijeme pivo a promícháme s kakaem a máslem.
4. Spojíme sypké a tekuté přísady, promícháme a přelijeme do formy. Pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě, vyzkoušíme špejlí, jestli je dort upečený.
5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, odstavíme ji a vmícháme máslo a nalámanou čokoládu. Polevu necháme zchladnout a ozdobíme jí dort.

Cibulové kroužky v pivním těstě

Cibulové kroužky v pivním těstu.

Příprava: 40 minut + smažení 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká vejce
* bylinková sůl
* pepř
* 1 lžička prášku do pečiva
* slunečnicový olej
* 250 ml piva
* 250 g hladké mouky
* 3-4 velké cibule

1. V misce rozšleháme vejce se solí a pepřem, práškem do pečiva a jednou lžící oleje. Přimícháme pivo a mouku a dobře rozmícháme.
2. Těstíčko necháme odpočinout přikryté v chladničce asi půl hodiny. Cibule oloupeme, nakrájíme je na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky.
3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Cibulové kroužky namáčíme postupně do těstíčka a smažíme je dozlatova po obou stranách na rozpáleném oleji.
4. Hotové usmažené kroužky necháme okapat na papírových ubrouscích a podáváme ještě teplé s oblíbeným dresinkem.


  • Vybrali jsme pro Vás