Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čokoládový koláč, cibulové kroužky. Recepty na jídla, kde byste pivo nečekali

  1:04aktualizováno  1:04
Buřty na pivě zná snad každý, ale zlatavým, popřípadě černým mokem můžete podlít skoro všechno. Včetně dezertů.

Koláč s hovězím na černém pivu. | foto: Isifa

Pivní guláš

Pivní guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 800 g hovězí kližky
* 3 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 tvrdá patka chleba
* 3 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky
* sůl
* pepř
* špetka kmínu
* 400-500 ml piva (světlé, 10°)
* majoránka

1. Hovězí maso rozkrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky. Patku chleba nastrouháme.
2. V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přihodíme kostky masa a opečeme je. Za stálého míchání zaprášíme paprikou a ještě dvě minuty opékáme.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, podlijeme trochou horké vody a polovinou piva, dusíme zakryté pokličkou doměkka. Občas maso promícháme a podlijeme.
4. Měkké maso s omáčkou zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
5. Hotový guláš dosolíme a dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.

TIP

Guláš můžete zahustit také nastrouhaným bramborem.

Koláč s hovězím na černém pivu

Koláč s hovězím na černém pivu.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kg hovězího
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 1 velká mrkev
* 1 velká cibule
* 5 sušených švestek
* 4 lžíce sádla
* 300-400 ml černého piva
* 300-400 ml hovězího vývaru
* 2 lžičky rajského protlaku
* 2 lžíce balsamikového octa
* 1 lžička worcestru
* 500 g listového těsta
* 1 vejce

1. Maso nakrájíme na kostky a poprášíme moukou se solí a pepřem. Oloupanou cibuli a mrkev pokrájíme na kostičky. Švestky překrojíme na čtvrtiny.
2. Maso opečeme na rozehřátém sádle, vyjmeme ho a orestujeme cibuli, přisypeme mrkev, kterou opékáme asi čtyři minuty.
3. Do hrnce vrátíme maso, podlijeme vývarem, pivem, protlakem, octem a worcestrem, přidáme švestky. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme asi hodinu povařit.
4. Troubu nahřejeme na 200 °C, vymažeme tukem zapékací mísu. Listové těsto rozválíme, částí těsta vyložíme mísu, okraje přečnívají. Naplníme masem s omáčkou, okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem. Zbylým těstem překryjeme koláč, okraje spojíme. Potřeme vejcem, povrch prořízneme. Zapékáme asi 25 minut.

Vepřová žebírka na pivu

Vepřová žebírka na pivu.

Příprava: 80 minut + pečení 130 minut

Pro 4 osoby

* 1,5-2 kg vepřových žebírek
* 2 lžíce soli
* 4 lžičky přírodního cukru
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 lžičky mletého sušeného česneku
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* 100 ml tmavého ležáku
* 4 lžíce javorového sirupu
* 2 lžíce jablečného octa

1. Omytá a osušená žebírka rozdělíme na 4 díly. Sůl promícháme s cukrem, paprikou a sušeným česnekem. Asi 1 až 2 lžičky kořeněné soli odložíme.
2. Do žebírek vetřeme větší část kořenící směsi, potřeme hořčicí a necháme asi hodinu odležet.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Z dvojitého alobalu připravíme balíčky, do kterých žebírka zabalíme, položíme na plech a dvě hodiny pečeme.
4. Pivo rozmícháme s javorovým sirupem a octem. Plech s žebírky vyjmeme z trouby a zvýšíme teplotu na 230 °C. Balíčky opatrně otevřeme a slijeme z nich tuk a šťávu. Žebírka potřeme pivní směsí ze všech stran a posypeme zbylou kořeněnou solí.
5. Balíčky pečeme otevřené na plechu v rozpálené troubě 10 minut.

Čokoládový pivní koláč

Čokoládový pivní dort.

Příprava: 15 minut + pečení 40-50 minut

Pro 4 osoby

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 hrnky přírodního cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 220 g másla
* 80 g kakaa
* 250 ml černého piva
* 3 malá vejce
* 200 ml zakysané smetany
* 200 g hořké čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
2. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přimícháme cukr a sůl. V hrnečku rozpustíme máslo, rozmícháme s kakaem, přilijeme pivo.
3. Vejce prošleháme se zakysanou smetanou. Přilijeme pivo a promícháme s kakaem a máslem.
4. Spojíme sypké a tekuté přísady, promícháme a přelijeme do formy. Pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě, vyzkoušíme špejlí, jestli je dort upečený.
5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, odstavíme ji a vmícháme máslo a nalámanou čokoládu. Polevu necháme zchladnout a ozdobíme jí dort.

Cibulové kroužky v pivním těstě

Cibulové kroužky v pivním těstu.

Příprava: 40 minut + smažení 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká vejce
* bylinková sůl
* pepř
* 1 lžička prášku do pečiva
* slunečnicový olej
* 250 ml piva
* 250 g hladké mouky
* 3-4 velké cibule

1. V misce rozšleháme vejce se solí a pepřem, práškem do pečiva a jednou lžící oleje. Přimícháme pivo a mouku a dobře rozmícháme.
2. Těstíčko necháme odpočinout přikryté v chladničce asi půl hodiny. Cibule oloupeme, nakrájíme je na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky.
3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Cibulové kroužky namáčíme postupně do těstíčka a smažíme je dozlatova po obou stranách na rozpáleném oleji.
4. Hotové usmažené kroužky necháme okapat na papírových ubrouscích a podáváme ještě teplé s oblíbeným dresinkem.

Autoři:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.