Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Čokoládový dortík s malinami a straciatella mascarpone krémem

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Lenka Vitvarovápro iDNES.cz

Doba přípravy
2.5 h

Množství
15

Korpus:
1 čokoládové kefírové mléko (500 ml)
100 ml oleje
2 vejce
350 gramů cukru krupice
350 gramů polohrubé mouky
1 rovná lžíce sody
4 lžíce kvalitního holandského kakaa
½ strouhané kvalitní hořké čokolády (50 g)

Krém:
2 mascarpone 250 g
1 smetana na šlehání nad 31%
1 ztužovač smetany (nemusí být)
trochu čokolády nakrájené nebo rozmixované na kousky
cukr moučka dle chuti (2-3 lžíce)

Provlhčení:
maliny
lžička Cointreau likéru
trochu horké vody
cukr dle chuti

Dozdobení:
čokoláda
maliny

Všechny sypké přísady promícháme, přidáme tekuté a dobře zpracujeme těsto.
Těsto je řídké - pokud pečeme v ráfku, nutno obalit pečícím papírem.
Formu vymažeme a vysypeme moukou (forma 22 cm).
Pečeme při 180 stupních Celsia na středním roštu, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá.
Vychladlý korpus prořežeme a naplníme krémem, do kterého lehce vmáčkneme maliny. Korpus před plněním ještě provlhčíme (lžička cointreau likéru, rozmixované maliny, trochu horké vody, cukr dle chuti, propasírovat přes sítko abychom se zbavili zrníček a natřít na korpus, který se tím krásně provlhčí). Pokud si chceme ulehčit práci, lze provlhčit i jahodovým džusem apod.
S patry manipulujeme opatrně, korpus je křehký - nejlépe upéct den předem a skladovat zabalený v lednici.

Krém připravujeme opatrně. Suroviny musí být vytažené z lednice najednou a mít stejnou teplotu. Dělat hned, na nic nečekat. Smetanu smíchat se ztužovačem a umíchat do tuha. Potom ručně nebo na nejnižší otáčky vmíchávat mascarpone. Opravdu pomalu a opatrně, aby se krém nesrazil. Dle chuti trochu přisladit. Nakonec opatrně vmíchat kousky čokolády.

Čokoládu rozehřejeme v MW troubě nebo vodní lázni a dort polejeme.
Dozdobíme malinami.
Necháme v lednici ztuhnout a uležet a podáváme.

Poznámka
Servírujeme nakrájené na kousky. Můžeme polít zbytkem polevy, která nám zbyla z provlhčení. Posypeme bohatě malinami.
Výborné podávat k odpolední kávě.

Autor:




Nejčtenější

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.