Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 10 porcí
Korpus:
- 9 semínek kardamomu
- 225 g změklého másla
- 225 g hnědého cukru
- 3 vejce
- 300 g mouky smíchané se špetkou soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce kakaa
- 125 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
- 150 ml mléka
- 150 g kvalitní hořké čokolády nejméně se 70 % kakaa
- máslo do formy
Poleva:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 50 g másla
- případně pistácie na posypání
1. Troubu si předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou 160 °C.
2. Oddělíme zelené slupky kardamomu černá zrníčka v hmoždíři rozdrtíme najemno.
3. V míse utřeme máslo s cukrem, v jiné míse vyšleháme vejce a po částech přidáváme máslo s cukrem. Do vzniklé hmoty opatrně přidáme mouku se solí, práškem do pečiva a kakaem. Nakonec vmícháme mleté ořechy nebo mandle.
4. Opatrně po částech vlijeme mléko a nakonec vmícháme rozdrcená semínka kardamomu a čokoládu, kterou jsme předem nalámali.
5. Těsto přelijeme do máslem vymazané dortové formy o průměru 20 cm a dáme péct do trouby přibližně na 50 minut. Dort má podobnou křehkou a lepivou konzistenci jako brownies.
6. Dort po vytažení z trouby necháme nejméně 15 minut prochladnout, terpve pak vyklopíme na mřížku a necháme zcela vystydnout.
7. Připravíme si polevu. Na hrnec s vroucí vodou položíme žáruvzdornou mísu tak, aby voda nedosahovala jejího dna. Rozpustíme nalámanou čokoládu společně s máslem a pak mísu odstavíme.
8. Dort vydatně přelijeme polevou a posypeme drcenými pistáciemi.
Tip:
Místo polevy je možné dort jen poprášit moučkovým cukrem.