Doporučujeme

Valentýnské čokoládové cupcakes

Valentýnské čokoládové cupcakes | foto: Petr Topič, iDNES.cz

Čokoládové cupcakes s vídeňským krémem

  • 0

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 250 g hořké čokolády
  • 6 lžiček instantní kávy (není to kvůli aroma, dodá dortu krásně tmavou barvu)
  • 180 ml vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 60 g kakaa
  • 1 lžičky jedlé sody
  • 400 g cukru
  • 4 vidličkou ušlehaná vejce
  • 8 lžiček oleje
  • 125 ml kysaného podmáslí

Na sirup: 

  • 100 ml vroucí vody
  • 100 g meruňkového džemu
  • 2 lžičky Cointreau likéru (nemusí být)

Na krém:

  • 125 g změklého másla
  • 11 šálků prosátého moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce odstátého mléka
  • 1 - 2 kapky tekuté potravinové barvy (růžová)

1. Nejprve si připravíme těsto a upečeme malé muffiny neboli cupcakes. Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 160°C. Připravíme papírové košíčky do plechové formy na cupcakes. Rozpustíme máslo ve vodě, přidáme instantní kávu a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud není vše spojené. Necháme vychladnout.

2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu a kakao, cukr a sůl. Uděláme důlek a přilijeme vychladlou čokoládovou směs. Důkladně promícháme vařečkou.

3. Postupně přidáváme olej a jedno vejce po druhém, nakonec i podmáslí. Těsto nalijeme do kalíšků - plníme je maximálně jeden centimetr pod okraj. Pečeme asi 20 až 25 minut, vyzkoušíme špejlí, zda jsou dostatečně propečené.

4. Když je vyndáme z trouby, necháme je 2 minuty stát, pak je vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

5. Před zdobením krémem potřeme cupcakes sirupem. Ten si připravíme tak, že metlou vmícháme džem do vody a přepasírujeme přes cedník, abychom odstranili případné kousky meruněk. Přidáme likér. Skladujeme ve sklenici v lednici.

6. Cupcakes potřené sirupem nazdobíme vídeňským krémem. Jak ho připravit? Ujistíme se, že mléko i máslo mají pokojovou teplotu. Metlami šleháme máslo v misce, až krásně zbělá a je nadýchané. Postupně pak do másla zašleháváme nejprve polovinu cukru s trochou mléka a pak zbytek cukru se zbylým mlékem. Po kapkách vmícháme i barvivo. Hotový krém dáme do zdobicího sáčku a nazdobíme cupcakes.

Tipy: "Pokud chcete nazdobit růži, tak budete potřebovat trezírovací špičku na růže. Je v různých velikostech, má tvar protáhlé kapky a je buď rovná, nebo do obloučku," prozrazuje Rawlings.

Pokud si nejste s výrobou cupcakes jisté, vyzkoušejte kurzy, které pořádá Hana Rawlings. Vysvětlí vám nejrůznější techniky a triky, díky nimž získají vaše dortíčky originální vzhled.

Jestliže chcete mít dortíčky opravdu dokonalé, ozdobte je papírovou manžetkou a zápichem. Právě díky podobným detailům se vaše cukrářské umění posune do nejvyššího stupně elegance. Z pruhu barevného papíru vystřihněte manžetu, kterou slepte či sešijte sešívačkou. Opatrně do ní umístěte nazdobený cupcake.
Z barevných papírů vystřihejte ozdoby a lepicí páskou je nalepte na špejle nebo tyčinky na lízátka. Hotové nakonec zapíchněte do cupcakes.

Cupcakes skladujte v krabici s víkem v lednici a do 2 dnů nazdobte a spotřebujte. "V mrazáku případně vydrží až jeden měsíc," radí Hana Rawlings. Další rady a tipy pro dokonalé cupcakes najdete na hanascakes.blogspot.com.


  • Vybrali jsme pro Vás