Perníkové řezy s čokoládovou polevou
Doba přípravy: 30 minut + 30–35 minut pečení
- tuk na vymazání
- strouhanka na vysypání
- 4 vejce
- 200 cukru krystal
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1–2 lžíce rumu
- 250 g hladké mouky
- 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička kypřicího prášku do perníku
- 1/2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka
- 200 g hořké čokolády
- 150 g loupaných mandlí
- 50 g bílé čokolády
1. Troubu předehřejeme na 170 °C, pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
2. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přimícháme smetanu, med, rozpuštěné máslo, rum, mouku, ořechy, prášek do pečiva, prášek do perníku. Těsto vylijeme do pekáčku, zarovnáme a pečeme asi 30–35 minut ve vyhřáté troubě.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme slazené mléko s nalámanou čokoládou a máslem, dobře promícháme, aby se směs spojila. Necháme krátce zchladnout.
4. Vychladlý perník nakrájíme na obdélníkové řezy, poklademe mandlemi a zalijeme čokoládovou směsí.
5. Bílou čokoládu rozpustíme, každý řez ozdobíme proužkem bílé čokolády, kterou párátkem nebo špejlí ozdobně roztáhneme do stran. Necháme zchladnout.
Tip: Pokud si budete sami loupat mandle, povařte je o něco déle, aby byly měkčí.
Čokoládová srdíčka
Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení
- 220 g hladké mouky
- 4 lžíce kakaa
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g másla
- 70 g strouhaných lískových oříšků
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- čokoládová náplň
- 150 g bílé čokolády
1. Mouku prosijeme s kakaem, promícháme se solí a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, oříšky, oba cukry, žloutek, pomerančovou šťávu a kůru a zpracujeme na těsto, které zabalené do potravinové folie necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.
2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme z něj srdíčka a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
3. Vychladlá srdíčka naplníme čokoládovou náplní a ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.
Tip: Čokoládová náplň: ve vodní lázni rozehřejte 150 g nalámané hořké čokolády. Vyšlehejte 150 g másla, přidejte 100 g lískooříškové pomazánky a zašlehejte i rozpuštěnou zchladlou čokoládu.
Vánoční oříšková čokoláda
Doba přípravy: 40 minut + 35–40 minut pečení
- 300 g hořké čokolády
- 120 g másla
- 180 g přírodního cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička instantní kávy
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 100 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 2 velká vejce
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g lískových ořechů
- 50 g loupaných mandlí
1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší pekáček vyložíme pečicím papírem. Čokoládu pokrájíme na menší kousky.
2. Máslo a třetinu čokolády rozehřejeme a promícháme s cukrem, vanilkovým extraktem, instantní kávou, kořením a necháme zchladnout. Mouku prosijeme s kakaem. Ořechy pokrájíme.
3. Vejce vyšleháme, postupně přimícháváme rozpuštěné máslo s čokoládou. Zpracujeme mouku s kakaem a třetinu ořechů.
4. Těsto rozetřeme na pečicí papír, povrch posypeme zbylými ořechy a čokoládou.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a nakrájíme na kousky.
Tip: Upečenou a vychladlou čokoládovou dobrotu nechte uležet v chladu do druhého dne, teprve potom naporcujte na malé kostičky. Okraje, které se rozdrobily nebo odlomily, použijte do nepečeného cukroví.
Čokoládová kolečka s kávovou náplní
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 8–10 minut pečení
- 220 g hladké mouky
- 50 g kvalitního kakaa
- 100 g strouhaných lískových oříšků
- 180 g másla
- 110 g cukru krupice
- 2 malá vejce
- kávová náplň
1. Do mísy prosijeme mouku s kakaem, promícháme s nastrouhanými oříšky.
2. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem a vejcem, do směsi zapracujeme mouku s kakaem a oříšky.
3. Těsto rozdělíme na 3–4 díly a mezi potravinovými fóliemi je vyválíme na silnější placky, které necháme 30 minut odležet v chladu.
4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z plátů vykrájíme kolečka, přesuneme je na plech a pečeme 8–10 minut.
5. Vychladlá kolečka naplníme kávovou náplní (viz tip).
Tip: Kávová náplň: Čokoládovou tyčinku s kávovou náplní (Kofila) rozpustíme ve vodní lázni s 2 lžičkami kakaa, lžící rozpustné kávy a 3 lžícemi smetany ke šlehání. Necháme zchladnout a postupně promícháme se 180 g másla vyšlehaného s hrnkem moučkového cukru.
Mokka pusinky s bílou čokoládou
Doba přípravy: 30 minut + pečení 45 minut
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1 lžíce instantní kávy
- 1 lžička kakaa
- 60 g nahrubo nastrouhané hořké čokolády
- 3 bílky
- 125 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g bílé čokolády
- 1 lžíce ztuženého tuku
- kávová zrnka v čokoládě
1. Troubu předehřejeme na 150 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. V míse promícháme škrob s instantní kávou, kakakem a nastrouhanou čokoládou.
3. V míse vyšleháme bílky na tužší sníh, přišleháme cukr a vanilkový cukr. Do sněhu opatrně zapracujeme směs škrobu, kávy, kakaa a čokolády.
4. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem tvoříme na plechu kopečky.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut, pak troubu vypneme a pusinky necháme v troubě vychladnout.
6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé pusinky ozdobíme tenkými pramínky čokolády a kávovým zrnem.
Tip: Do pusinek můžete přidat i pár lžic nastrouhaných mandlí nebo oříšků.
A na závěr jeden sladký tip od finalistky kuchařské soutěže Na nože, cukrářky a pekařky Ivety Fabešové:
Čokoládové tartaletky podle Ivety Fabešové
Doba přípravy: 25 minut + 10 minut pečení
Množství: 25 kousků
Na korpus:
- 150 g hladké mouky
- špetku soli
- 75 g krupicového cukru
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
Na čokoládový krém:
- 200 g hořké čokolády
- 200 g smetany ke šlehání
- 30 g másla
1. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme do směsi máslo a zpracujeme tak, aby vznikla drobenka. Do ní přidáme žloutek, vodu a vpracujeme do těsta. Vložíme ho na hodinu do lednice.
2. Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky na košíčky.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme košíčky asi 10 minut.
4. Připravíme si čokoládový krém. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do mísy a zalijeme vařící smetanou. Pořádně promícháme a poté do směsi vmícháme máslo. Necháme krém vystydnout.
5. Krém dáme do cukrářského sáčku, naplníme jím košíčky a ozdobíme je.