Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoláda podle vědců „nakopne“ mozek. Zlepšuje paměť i myšlení

  17:43aktualizováno  17:43
Přistupujete k výzkumům o čokoládě s rezervou, protože se občas zdá, že si vědci pouze snaží zdůvodnit svou vášeň ke kakau? Výzkum zveřejněný minulý týden sbíral data dlouhodobě a účastnilo se ho na 1000 osob. A pokud milujete čokoládu, pak z něj budete mít radost.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dlouhodobý výzkum kognitivních dovedností začal psycholog Merrill Elias z Mainské univerzity v polovině sedmdesátých let. Původně o čokoládu nešlo ani v nejmenším - Eliase zajímalo, jestli existuje souvislost mezi krevním tlakem a tím, jak výkonný je náš mozek. Během následujících let pak k dlouhodobému výzkumu přibyly otázky na další faktory, které ovlivňují lidský kardiovaskulární systém. Začal se zajímat o cukrovku, nadváhu a kouření u více než 1000 osob zapojených do výzkumu.

V roce 2001 pak do šesté vlny dotazníků (celkem jich bylo sedm v pětiletých intervalech) zařadil vědec i otázky zahrnující jídelníček. Rozhodnutí to bylo logické - náš jídelníček má na kardiovaskulární zdraví vliv a v již rozběhnuté studii měl Elias k dispozici subjekty, u kterých měl navíc spoustu jiných dat o jejich zdraví. Přizval proto ke studii dietoložku Georginu Crichtonovou z Jihoaustralské univerzity a epidemiologa Ala Alkerwiho z Lucemburského institutu zdraví. Výsledek spolupráce je příjemně překvapil.

Čokoládu jednou týdně

„Zjistili jsme, že lidé, kteří si dopřejí čokoládu alespoň jednou týdně, mají lepší výsledky v kognitivní oblasti než ti, co ji nejedí nikdy. Je to významné číslo a dotýká se to hned několika kognitivních schopností,“ uvedl pro Independent americký psycholog. K těmto výsledkům došli i po odstínění faktorů jako věk, vzdělání a rizikové faktory pro oběhový systém.

Podle výsledků zveřejněných v žurnálu Appetite měli lidé pravidelně konzumující čokoládu lepší vizuálně-prostorovou paměť, měli větší pracovní paměť, lepší výsledky při pozorování a hledání či v abstraktním myšlení. To se podle Crichtonové může projevit při provádění běžných denních úkolů jako zapamatování si telefonního čísla a nákupního seznamu nebo na schopnosti dělat dvě věci najednou.

Trio vědců se ale nenechalo výsledky ukolébat a prověřilo i kauzalitu výzkumu. Tedy jestli to vlastně není celé naopak - nevybírají si osoby s lepšími kognitivními schopnostmi čokoládu (ze zatím neznámého důvodu)? Druhý výzkum se třemi sty účastníky to ale nepotvrdil. „Naše studie rozhodně ukazuje, že kognitivní schopnosti neovlivňují preferenci pro čokoládu, ale že čokoláda ovlivňuje kognitivní schopnosti,“ dodává k datům Elias.

Více krve do mozku, lepší koncentrace

Přesný princip zatím není vědcům znám, ale díky předchozím zkoumáním čokolády a kakaa mají alespoň několik možných scénářů. Podle jich mají flavonoidy obsažené v kakau pozitivní vliv na přísun krve do mozku, což zlepší jeho výkon. V kakau jsou obsažené i methylxantiny, které mají stimulační efekt (najdete je i v kávě či čaji) a zlepšují koncentraci.

Tým odborníků je rozhodnutý ve svém výzkumu pokračovat - dále se chtějí zaměřit na rozdíl mezi mléčnou a hořkou čokoládou i na rozdílné frekvence pojídání čokolády. Elias totiž zprvu předpokládal, že kvůli vysokému obsahu cukru bude čokoláda mozku spíše na škodu. Chce proto ověřit data i u osob, které konzumují čokoládu po kilech.

„Myslím, že teď vám mohu potvrdit, že můžete jíst malé množství čokolády bez výčitek svědomí, pokud jí nebudete nahrazovat zdravý a vyvážený životní styl,“ uzavírá svůj výzkum americký psycholog Merril Elias.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Nedaří se vám otěhotnět? Šest tipů, které usnadní početí

Za neúspěšnou snahou otěhotnět může stát několik překvapivých faktorů. Stres, starší partner, ale i nadváha. Zjistěte, co všechno si hlídat a na co pamatovat,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Jídlem k produktivitě. Pomůže banán, losos i brokolice

Rychle povzbudit myšlení, lépe se soustředit na učení nebo zvýšit produktivitu v práci – všechno jde i bez léků a syntetických doplňků stravy. Zkuste do...  celý článek

(Ilustrační foto)
Sedm potravin, které mohou hrát roli v prevenci rakoviny

Je to tenký led, na který se vědci pouštějí neradi. Žádné jídlo samozřejmě nedokáže zcela předejít rakovině a už vůbec ne všem typům a žádné také samo o sobě...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.