Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co takhle dát si bažantí pečínku nebo paštiku z kachny?

  0:45aktualizováno  0:45
Zvěřina - to není jen daňčí, srnčí nebo kančí. Ochutnejte i další divočinu a vyzkoušejte třeba paštiku z kachny nebo bažantí pečínku.

Bažant s jablky | foto: Isifa

Všechno lítá

Kachní paštika

NA 1 PAŠTIKOVOU FORMU

Příprava: 20 minut + 1 hodina pečení

* 4 velká kachní játra
* mléko na namočení jater
* sůl
* 500 g mletého vepřového masa z plece
* 100 g uzené slaniny
* 6 žampionů
* 3 sardelky
* kůra z 1/2 citronu
* 50 ml koňaku
* 2 vejce
* směs paštikového koření
* 2 lžíce smetany na šlehání
* 150-200 g másla

1. Játra namočíme na 2 hodiny do mléka. Odblaníme je, seřízneme okraje a překrájíme je. Vepř. maso se slaninou a odřezky jater opakovaně semeleme s třetinou žampionů, sardelkami a citronovou kůrou. Zbylé žampiony nakrájíme a vmícháme do směsi. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme, ochutíme koňakem a rozmícháme se smetanou.

2. Paštikovou formu vytřeme máslem, naplníme masovou směsí, poklademe polovinou jater, potřeme opět směsí, doplníme játry a končíme opět směsí. Formu postavíme do pekáče s vařící vodou a vaříme při 100 stupních 2 hodiny. Vychladlou paštiku zalijeme zbylým máslem. Necháme ztuhnout a krájíme.

Bažant s jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 2 hodiny máčení v mléce + 30 minut příprava + 2 hodiny vaření + doba na chladnutí

*1 bažant
*směs mletého koření
*4 plátky angl. slaniny
*150 ml bílého vína
*4 velká jablka
*100 g oloupaných kaštanů
*50 ml calvadosu
*100 ml jablečného džusu

Na nádivku:
*2-3 žemle
*150 g kaštanů
*1/2 lžíce šalvěje
*1/2 lžičky směsi koření
*1 lžíce másla
*2 vejce, 1,5 dl smetany

1. Z nakrájených žemlí zalitých smetanou se žloutky připravíme nádivku. Přidáme kaštany, bylinky, osolíme a okořeníme. Přidáme vlažné máslo a tuhý sníh.

2. Bažanta osolíme a naplníme nádivkou. Pekáček vyložíme slaninou a vložíme bažanta, poprášíme kořením a zapečeme. Podlijeme vínem a pečeme pod poklicí asi 50 minut - podléváme vývarem. Do výpeku přidáme jablka, kaštany, zalijeme džusem a calvadosem a krátce povaříme.

Křepelky na jehle

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 50 minut pečení

* 4 křepelky
* 1 lžíce sój. omáčky
* 2 lžíce sherry
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžíce medu
* 4 lžíce olivového oleje
* 150 g anglické slaniny nebo pancetty
*sůl a mletý pepř
* 5 bobkových listů, nejlépe čerstvých

1. Omyté a osušené křepelky potřeme směsí sójové omáčky, sherry, vinného octa, medu a oleje a necháme 10 minut marinovat.

2. Střídavě napichujeme na jehlu s bobkovým listem a slaninou nakrájenou na silnější plátky. Osolíme, opepříme a pečeme v předehřátém otáčecím grilu nebo v troubě asi 50 minut. Podle potřeby potíráme zbylou marinádou. Podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem. Křepelky jen osolte, opepřete, zakápněte olejem a pečte

VÍNA, KTERÁ KE ZVĚŘINĚ SKVĚLE PASUJÍ

Rulandské modré
Víno cihlové barvy a sametové chuti jemně připomíná švestky

Modrý portugal
Víno s jemnou ovocnou vůní a sametově jemné chuti

Svatovavřinecké
Intenzivní červená barva a plná chuť připomínající povidla

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Mercedes Třída E 3,0 350d...
Mercedes Třída E 3,0 350d...

r.v. 2016, naj. 17 430 km, diesel
1 352 624 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.