Pavla: Větrníčky z odpalovaného těsta
- 0,3 l vody
- 1/2 kostky 100% ztuženého rostlinného tuku
- 15 dkg hladké mouky
- 4 celá vejce
Na krém:
- 1/2 l mléka (může být o něco více)
- 2 pudinky
- kostka másla
- 4 vrchovaté lžíce cukru
- trochu rumu
1. Ve vodě rozehřejeme ztužený tuk a vmícháme mouku. Mícháme tak dlouho, až se těsto "odpaluje" (odlepuje) od hrnce i vařečky a přimícháme 4 celá vejce.
2. Mezitím, co se rozehřívá trouba, napěchujeme teplé těsto do cukrářského sáčku a na plech (nevymaštěný!) natlačíme cca s pěticentimetrovými rozestupy malé větrníčky. Pečeme dozlatova.
3. Na krém uvaříme hustý pudink, přidáme cukr, rum a do zchladlého pudinku vmícháme kostku másla.
4. Zchladlé větrníčky rozřízneme horizontálně napůl a pomocí cukrářského sáčku je naplníme krémem.
Tip: Větrníčky můžete na povrchu dozdobit cukrovou nebo karamelovou polevou.
Petra: Bílkový chlebíček s kousky čokolády
(rozpis na 2 formy na srnčí hřbet nebo 1 dortovou formu)
- 10 bílků
- 5 lžic studené vody
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa
- 250 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 30 g oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 tabulky nasekané hořké čokolády
1. Z bílků, vody a špetky soli ušleháme tuhý sníh z bílků. Do něj opatrně vmícháme cukr, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
2. Poté přidáme rozsekanou čokoládu a nakonec opatrně vmícháme rozpuštěné máslo s olejem.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.
Tip: Do těsta nebo navrch chlebíčku můžete přidat i nasekané mandle, ořechy nebo sušené ovoce.
Bára: Banánový chléb z Bali podle blogerky Kitchenette
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku jablečného pyré (110 ml)
- 1/2 hrnku másla (110 g)
- 2 lžíce jablečného džusu
- 1/3 hrnku agáve sirupu (nahrazeno javorovým sirupem)
- 1 lžička vanilkové esence
- 4 celé hnědé banány
1. Smícháme nejdříve všechny suché ingredience pak jemně vmícháme všechny mokré.
2. Formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou. Nalijeme těsto a zarovnáme ho.
3. Pečeme v troubě na 180 °C přibližně hodinu. Vyzkoušíme špejlí.
4. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tip: Do těsta je možné přidat ořechy, mandle, brusinky, rozinky...
Johana: Povidlové šátečky z bramborového těsta
- 500 g vařených brambor (nastrouhaných)
- 500 g polohrubé mouky
- lžička prášku do pečiva
- 80 g změklého másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- povidla
- moučkový cukr na obalení
1. Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí nastrouháme.
2. Na vále smícháme s moukou, práškem do pečiva, máslem, cukrem a dvěma vejci. Vypracujeme těsto, pokud se lepí, můžeme přisypat trochu mouky.
3. Na pomoučeném vále vyválíme na plát a vykrajujeme pravidelné čtverce. Plníme je lžičkou povidel a přehneme tak, aby vznikly šátečky. Kraje prsty pořádně přitlačíme k sobě.
4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova asi čtvrt hodiny.
5. Ještě teplé šátečky obalujeme v moučkovém cukru.
Tip: Do moučkového cukru na obalení přidejte sáček vanilkového cukru. Místo povidel můžete použít tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň.