Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co jíst v létě? Vybírejte lehké pokrmy, po kterých nepřiberete

aktualizováno 
Léto je pro zdravý jídelníček ideální. Všude je dostatek ovoce a zeleniny a tak je dobré toho využít. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe. Jak se tedy v letních měsících ideálně stravovat? Poradíme, co vám prospěje a co zase uškodí.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Lehká versus těžká jídla, to je problém mnohých Čechů. I když vědí, že by měli jíst saláty, zeleniny a ryby, dávají přednost pečenému bůčku s knedlíkem přelitým mastnou šťávou. Česká strava není úplně ideální – převládají v ní živočišné tuky, bílé pečivo, sladkosti, smetana, tučné sýry a uzeniny. Pak se není co divit, že dvě třetiny české populace nad 40 let trpí nadváhou. 

Přitom lehčí, nízkokalorické jídlo nemusí být bez chuti a těžce stravitelná jídla bez problémů nahradí. 

Co je to vlastně lehké jídlo? „Je to jídlo dobře stravitelné, v němž jsou zastoupeny převážně sacharidy, tedy rýže, brambory, luštěniny či moučná jídla, dále ovoce, tvaroh, nebo ve variacích nízkotučný sýr, maso a ryby se zeleninou,“ říká lékař Ladislav Krajči z interní ambulance Polikliniky profesora Řeháka. 

Salát jako hlavní jídlo

Velmi vhodné jsou zeleninové saláty. „Jsou nízkokalorické, obsahují potřebnou vlákninu důležitou pro správnou funkci zažívacího traktu, vitaminy a minerály. Výhodné je konzumovat je k obědu i večeři, kterou mohou zcela nahradit, stačí jen přidat sýr, kousky masa nebo ryb,“ doplňuje lékař. 

A jak jíst zdravě po celý den? „Ideální je ráno si dát jogurt nebo vločky s mlékem. Na dopolední svačinu ovoce nebo ovocný salát, k obědu zeleninovou polévku a hlavní jídlo, například z jedné třetiny libové červené nebo bílé maso či rybu (vařené, dušené, nebo grilované), z další třetiny malá příloha, jako je celozrnná rýže, brambory, luštěniny, a z poslední třetiny zeleninová příloha. Na odpolední svačinu doporučuji ovoce, večer pak zeleninový salát buď s nízkotučným sýrem, nebo vařeným masem či rybou,“ doporučuje lékař.

Čemu se v létě raději vyhnout:

* sádlo, smetana a šlehačka, tučné sýry

* slanina, špek, salámy, tlačenka, paštiky, uzeniny obecně 

* sladkosti včetně levných čokolád 

* sušené ovoce a cukr 

Ten také dodává, že takto připravený zeleninový salát lze konzumovat po malých množstvích celý večer. 

Na gril rybu nebo zeleninu

V létě je u nás už řadu let oblíbené grilování. I na grilu se dají dělat zdravá jídla – ryby, libové maso, zelenina i ovoce místo nakládaných mastných bůčků nebo krkovic, ze kterých kape marináda, která se na roštu změní v černý škvarek. 

Pokud si chcete udržet váhu a jíst zdravě, je potřeba volit správné suroviny a ohlídat si, aby byly vždy čerstvé a správně připravené. 

V průběhu dne je ideální pít čistou vodu, můžete si ale dát i zelený nebo černý čaj a také kávu. Večer už spíše ovocný či bylinkový čaj. Sklenice piva či vína k obědu nebo lehké večeři také není žádný problém. 

V létě bychom si měli pohlídat objem tekutin za jeden den, který by se měl pohybovat okolo 1,5 až 2 litrů. Při větší pohybové aktivitě je potřeba příjem tekutin zvýšit a pít častěji po menších doušcích.

Autoři:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.