Jak zacházet s citrusy?rady a tipy v kuchyni
|
Dovolená se blíží, ale přece jen vám zbývá několik dlouhých týdnů čekání? Přivolejte si atmosféru přímořského letoviska k vám domů a zapojte do vaření citrony, pomeranče, limetky a další citrusy, jejichž běžné použití v české kuchyni obyčejně končí leda tak u čaje s citronem nebo ovocného salátu.
"Naše kuchařka by měla přinést mnohé citrusové inspirace z jižní Francie, ale i z dalších koutů světa, kde je vaření a život propojený s těmito plody samozřejmou záležitostí," slibují autorky útlé knížky s názvem Citrusová kuchařka (Grada), která obsahuje 123 receptů na saláty, polévky, masové i vegetariánské pokrmy, dezerty, míchané nápoje, pomazánky nebo marinády s použitím různých druhů citrusových plodů.
"My doma používáme citrusy skoro tak často jako cibuli a česnek," tvrdí autorky Jana Hanšpachová a Markéta Lapprand. "Jsou stále přítomné nejen v našich kuchyních, ale slouží také jako oblíbená domácí lékárnička k léčbě mnoha zdravotních problémů, využíváme jejich čisticích schopností jako univerzálního přírodního odstraňovače skvrn všeho druhu, jako přírodní mýdlo na ruce, jsou jedinečné pro domácí aromaterapii."
Chcete-li také do svého domova přinést trochu jižního slunce, přinášíme vám na ukázku tři zajímavé recepty ze zmíněné kuchařky.
Krůtí curry s kokosovým mlékem a citronem
- 800 g krůtích řízků
- 2 cibule
- 4 citrony
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce koření curry
- 50 g másla
- 20 cl kokosového mléka
- kostka kuřecího bujonu
- svazek čerstvého koriandru
- pepř z mlýnku
1. Nejdříve si připravíme marinádu: oloupeme a nakrájíme česnek a cibuli (jednu cibuli ponecháme stranou pro smažení masa). Omyjeme a nasekáme koriandr, ale ponecháme si několik stonků na ozdobu. Vymačkáme šťávu z citronů, přidáme umletý pepř a vše smícháme.
2. Krůtí řízky nakrájíme na velké kostky, v míse zalijeme marinádou a necháme odpočinout 30 minut v lednici.
3. Druhou cibuli osmahneme v litinovém hrnci na 50 g másla. Zasypeme kořením curry a asi jednu minutu mícháme. Přidáme kostky krůty v marinádě, 20 cl vody a podlijeme kuřecím bujonem z kostky.
4. Přikryjeme a necháme 20 minut povařit na slabém ohni. Přidáme kokosové mléko a pokračujeme ve vaření ještě 10 minut. Servírujeme teplé ve velkých miskách s rýží basmati a ozdobené koriandrem.
Marocký salát s kuskusem
- 175 g kuskusu
- svazek nadobno nasekané jarní cibulky s natí (nebo pažitky)
- menší nasekaná zelená paprika
- 2 pomeranče
- 60 g rozinek
- lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- čerstvá meduňka na ozdobu
- arabské koření (kupované směsi obvykle obsahují papriku, pepř, římský kmín, koriandr, česnek, chilli a sůl)
Na zálivku:
- jemně nasekaná kůra z pomeranče
- 1 lžíce nasekané máty
- 150 m bílého jogurtu
1. Kuskus mírně osmahneme na pánvi, zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody, přidáme arabskou směs (množství dle chuti) a vaříme za stálého míchání, dokud se voda nevyvaří. Kuskus varem nabobtná a změkne.
2. Pak ho vidličkou zlehka promícháme s olivovým olejem. Do kuskusu vmícháme nasekanou jarní cibulku, zelenou papriku, rozinky, osolíme, přidáme arabské koření podle chuti a opět zlehka promícháme. Jogurtovou zálivku připravíme promícháním všech uvedených surovin.
3. Oloupeme pomeranče, odstraníme z jejich povrchu nahořklou bílou blánu a jednotlivé dílky nakrájíme na menší kousky. Pomeranče klademe na kuskusový salát a přelijeme jogurtovou zálivkou s vůní pomerančové kůry. Ozdobíme lístky meduňky.
TIP: Místo papriky a arabského koření vmícháme do kuskusu čerstvé nebo sušené brusinky (borůvky), oříšky, dosladíme medem podle chuti, ozdobíme mátou.
Čokoládový dort s pomerančem
- 3 pomeranče typu Navel (nejméně jeden bio)
- 120 g cukru
- 150 g čokolády na vaření
- 80 g mouky
- 2 vejce
- 40 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 15 cl vody
- špetka mletého muškátového květu
1. Předehřejeme troubu na 200° C. Omyjeme biopomeranč a oloupeme z něho kůru v jemných proužcích pro dekoraci. Všechny pomeranče oloupeme, vykrájíme měsíčky a šťávu ponecháme stranou v míse. V kastrůlku připravíme sirup z 50 g cukru a 15 cl vody. Přidáme špetku muškátu. Přivedeme do varu a necháme na ohni 3 minuty.
2. Když sirup lehce vychladne, dáme na dno kulaté formy na dort dílky pomerančů a polovinou je zalijeme. Necháme vychladnout.
3. Do mísy s pomerančovou šťávou dáme 2 žloutky se zbylým cukrem a šleháme do rozpuštění cukru (bílky uchováváme stranou). Přidáváme postupně mouku, získáme hladké těsto, do kterého dáme lžičku vanilkového extraktu.
4. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni se dvěma lžícemi vody a máslem. Pečlivě rozmícháme a spojíme s těstem.
5. Z bílků ušleháme pevný sníh (můžeme přidat několik kapek citronu) a jemně ho vmícháme do těsta. Tuto směs pak vlijeme do dortové formy s pomeranči a sirupem.
6. Pečeme přibližně 15 minut. Dortový korpus zůstane lehce mokrý. Vychlazený ho vyklopíme na talíř, můžeme polít zbytkem sirupu a ozdobíme pomerančovou kůrou.