Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Citrusy ve vaší kuchyni. Inspirace Středomořím a Orientem

  1:45aktualizováno  1:45
Když v letních měsících pozvete do své kuchyně citrusové plody, překvapíte rodinu i hosty svěžími a šťavnatými pokrmy, které i do srdce Evropy přinesou prázdninovou chuť a vůni pobřeží Středozemního moře.

Citrusy přinášejí do letní kuchyně osvěžní. (Ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Jak zacházet s citrusy?

rady a tipy v kuchyni

  • Aby se z citrusů dobře vymačkávala šťáva, můžeme je nahřát před rozkrojením v horké vodě.
  • Citron pomáhá zlepšovat stravitelnost hub. Před tepelnou úpravou je osolíme a zakapeme citronovou šťávou.
  • Použitá kolečka citrusů z čajů a limonád nevyhazujeme. Nasekáme je na kousky, usušíme v troubě a používáme do vonných směsí.
  • Pach z prkénka vyřešíme potřením citrusovou šťávou.
  • Želatina zůstane hladká, nakapeme-li do ní pár kapek citronu.

Dovolená se blíží, ale přece jen vám zbývá několik dlouhých týdnů čekání? Přivolejte si atmosféru přímořského letoviska k vám domů a zapojte do vaření citrony, pomeranče, limetky a další citrusy, jejichž běžné použití v české kuchyni obyčejně končí leda tak u čaje s citronem nebo ovocného salátu.

"Naše kuchařka by měla přinést mnohé citrusové inspirace z jižní Francie, ale i z dalších koutů světa, kde je vaření a život propojený s těmito plody samozřejmou záležitostí," slibují autorky útlé knížky s názvem Citrusová kuchařka (Grada), která obsahuje 123 receptů na saláty, polévky, masové i vegetariánské pokrmy, dezerty, míchané nápoje, pomazánky nebo marinády s použitím různých druhů citrusových plodů.

"My doma používáme citrusy skoro tak často jako cibuli a česnek," tvrdí autorky Jana Hanšpachová a Markéta Lapprand. "Jsou stále přítomné nejen v našich kuchyních, ale slouží také jako oblíbená domácí lékárnička k léčbě mnoha zdravotních problémů, využíváme jejich čisticích schopností jako univerzálního přírodního odstraňovače skvrn všeho druhu, jako přírodní mýdlo na ruce, jsou jedinečné pro domácí aromaterapii."

Chcete-li také do svého domova přinést trochu jižního slunce, přinášíme vám na ukázku tři zajímavé recepty ze zmíněné kuchařky.

Krůtí curry s kokosovým mlékem a citronem

Krůtí curry s kokosovým mlékem a citronem

  • 800 g krůtích řízků
  • 2 cibule
  • 4 citrony
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce koření curry
  • 50 g másla
  • 20 cl kokosového mléka
  • kostka kuřecího bujonu
  • svazek čerstvého koriandru
  • pepř z mlýnku

1. Nejdříve si připravíme marinádu: oloupeme a nakrájíme česnek a cibuli (jednu cibuli ponecháme stranou pro smažení masa). Omyjeme a nasekáme koriandr, ale ponecháme si několik stonků na ozdobu. Vymačkáme šťávu z citronů, přidáme umletý pepř a vše smícháme.
2. Krůtí řízky nakrájíme na velké kostky, v míse zalijeme marinádou a necháme odpočinout 30 minut v lednici.
3. Druhou cibuli osmahneme v litinovém hrnci na 50 g másla. Zasypeme kořením curry a asi jednu minutu mícháme. Přidáme kostky krůty v marinádě, 20 cl vody a podlijeme kuřecím bujonem z kostky.
4. Přikryjeme a necháme 20 minut povařit na slabém ohni. Přidáme kokosové mléko a pokračujeme ve vaření ještě 10 minut. Servírujeme teplé ve velkých miskách s rýží basmati a ozdobené koriandrem.

Marocký salát s kuskusem

Marocký salát s kuskusem

  • 175 g kuskusu
  • svazek nadobno nasekané jarní cibulky s natí (nebo pažitky)
  • menší nasekaná zelená paprika
  • 2 pomeranče
  • 60 g rozinek
  • lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvá meduňka na ozdobu
  • arabské koření (kupované směsi obvykle obsahují papriku, pepř, římský kmín, koriandr, česnek, chilli a sůl)

Na zálivku:

  • jemně nasekaná kůra z pomeranče
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 150 m bílého jogurtu

1. Kuskus mírně osmahneme na pánvi, zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody, přidáme arabskou směs (množství dle chuti) a vaříme za stálého míchání, dokud se voda nevyvaří. Kuskus varem nabobtná a změkne.
2. Pak ho vidličkou zlehka promícháme s olivovým olejem. Do kuskusu vmícháme nasekanou jarní cibulku, zelenou papriku, rozinky, osolíme, přidáme arabské koření podle chuti a opět zlehka promícháme. Jogurtovou zálivku připravíme promícháním všech uvedených surovin.
3. Oloupeme pomeranče, odstraníme z jejich povrchu nahořklou bílou blánu a jednotlivé dílky nakrájíme na menší kousky. Pomeranče klademe na kuskusový salát a přelijeme jogurtovou zálivkou s vůní pomerančové kůry. Ozdobíme lístky meduňky.

TIP: Místo papriky a arabského koření vmícháme do kuskusu čerstvé nebo sušené brusinky (borůvky), oříšky, dosladíme medem podle chuti, ozdobíme mátou.

Čokoládový dort s pomerančem

Čokoládový dort s pomerančem

  • 3 pomeranče typu Navel (nejméně jeden bio)
  • 120 g cukru
  • 150 g čokolády na vaření
  • 80 g mouky
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 15 cl vody
  • špetka mletého muškátového květu

1. Předehřejeme troubu na 200° C. Omyjeme biopomeranč a oloupeme z něho kůru v jemných proužcích pro dekoraci. Všechny pomeranče oloupeme, vykrájíme měsíčky a šťávu ponecháme stranou v míse. V kastrůlku připravíme sirup z 50 g cukru a 15 cl vody. Přidáme špetku muškátu. Přivedeme do varu a necháme na ohni 3 minuty.
2. Když sirup lehce vychladne, dáme na dno kulaté formy na dort dílky pomerančů a polovinou je zalijeme. Necháme vychladnout.
3. Do mísy s pomerančovou šťávou dáme 2 žloutky se zbylým cukrem a šleháme do rozpuštění cukru (bílky uchováváme stranou). Přidáváme postupně mouku, získáme hladké těsto, do kterého dáme lžičku vanilkového extraktu.
4. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni se dvěma lžícemi vody a máslem. Pečlivě rozmícháme a spojíme s těstem.
5. Z bílků ušleháme pevný sníh (můžeme přidat několik kapek citronu) a jemně ho vmícháme do těsta. Tuto směs pak vlijeme do dortové formy s pomeranči a sirupem.
6. Pečeme přibližně 15 minut. Dortový korpus zůstane lehce mokrý. Vychlazený ho vyklopíme na talíř, můžeme polít zbytkem sirupu a ozdobíme pomerančovou kůrou.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Kris Jennerová a její dcera Kim Kardashianová
Kardashianové možná porodí třetí dítě vlastní jednašedesátiletá matka

Profesionální celebrita Kim Kardashianová (36) stále řeší problém s třetím dítětem. Ráda by s manželem měla ještě dalšího potomka, ale její zdravotní stav jí...  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Další z rubriky

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Barevné kuřecí špízy
První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.