Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zakončete prázdniny sladkou oslavou pro děti a jejich mlsné jazýčky

  0:39aktualizováno  0:39
Uspořádejte dětem sladkou oslavu před začátkem školního roku. Banánovo-kokosový koláč, churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinové milles feuille jim dá zapomenout na všechny pochyby spojené se začátkem školní docházky.

Churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinou | foto: Carte d´Or

Churros s čokoládovo-pomerančovým krémem a vanilkovou zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 15 minut

Ingredience na 6 porcí:

Na churros:

  • 185 ml vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1/3 lžička soli
  • 150 g hladké mouky

Na čokoládovo-pomerančový krém:

  • 90 g tmavé čokolády (52 až 55 procent obsahu kakaa)
  • 90 ml šlehačky
  • 45 ml vody
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • 750 ml arašídového oleje na smažení
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • pomerančová kůra na ozdobu
  • 6 x 100g porcí (600 g celkem) vanilkové zmrzliny

Příprava:

  1. Začneme čokoládovo – pomerančovým krémem. Smícháme smetanu, vodu a pomerančovou kůru a za stálého míchání přivedeme k varu. Do směsi přidáme nakrájenou čokoládu a kakao a utřeme ji do hladkého krému.
  2. Na churros smícháme vodu, olej a sůl a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme mouku a mícháme směs do hladka. Pak odstavíme z plotny a nachystáme z těsta dvacet tyčinek, přibližně 10 centimetrů dlouhých.
  3. Rozpálíme si olej na 180°C a smažíme tyčinky. Tyčinky by měly být hnědé a křupavé, nejlépe se smaží ve dvou až třech dávkách. Usmažené tyčinky položíme na papírové utěrky a zbavíme je oleje.
  4. Usmažené tyčinky obalujeme v cukru a skořici. Podáváme s teplým čokoládovým krémem a kopečkem vanilkové zmrzliny. Na ozdobu použijeme pomerančové hobliny.

Teplý banánovo-kokosový dort se zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 35 až 40 minut

Teplý banánovo-kokosový koláč s čokoládovou zmrzlinou

Ingredience na 8 porcí:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 115 g cukru krupice
  • 80 g sušeného kokosu
  • 3 středně velké vejce
  • 75 ml kokosového mléka
  • 75 g rozpuštěného rostlinného tuku 
  • 2 velké nebo 3 malé šťouchané banány
  • ¼ lžičky soli

Na ozdobu:

  • 35 g kokosových vloček
  • 8 x 75 g (600 g celkem) čokoládové zmrzliny

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 160 - 180°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
  2. Zvlášť si v jedné míse rozšleháme vejce a přidáme k němu mléko a rostlinný tuk. V druhé míse smícháme všechny zbylé ingredience. Do druhé mísy vmícháme rozšlehané vejce a dobře promícháme, aby se vše spojilo.
  3. Hotovou směs nalijeme na pečící formu a pečeme v troubě 35 – 40 minut.
  4. Kokosové vločky rozprostřeme na tác a pečeme 3 - 4 minuty do zlatova. Hotové vločky necháme vychladnout cca 5 minut a pak je nasypeme na koláč.
  5. Vychladlý koláč krájíme na 8 dílů. Podáváme s kopečkem čokoládové zmrzliny a pečenými kokosovými vločkami.

Sendvič z listového těsta se zmrzlinou

Příprava 15 minut, pečení 6 až 10 minut

Milles Feuille

Ingredience na 6 porcí:

  • 3 ks 30cm x 40cm plátů listového těsta
  • 60 g rostlinného tuku či másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 300 g malin nebo jiného ovoce
  • 600 g zmrzliny dle chuti
  • moučkový cukr na posypání

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 - 190°C. Rozpustíme tuk. Každý z plátů těsta rozdělíme na půl, tak aby každý měl velikost 30 cm x 20 cm, celkem nám vznikne 6 plátů.
  2. Každý plát potřeme tukem, posypeme cukrem a položíme na další plát. Ten také potřeme rostlinným tukem a posypeme cukrem. To opakujeme, až máme všech 6 plátů na sobě a potřeme a posypeme i ten poslední. Nyní rozřízneme pláty na 12 stejných dílů.
  3. Pečeme na pečicím papíře 6 až 10 minut. Pláty by měly být upečeny do zlatova a křupava. Z trouby je raději vytáhneme dříve, pomalu nám dojdou ještě na plechu. Necháme vychladnout.
  4. Servírujeme jako sendvič, kdy mezi dva pláty dáváme zmrzlinu a porci ozdobíme čerstvými malinami nebo jiným ovocem. Hotové sendviče pocukrujeme.

Skvělý dezert neudělá radost jenom vašim dětem, ale i dospělým, jak připomíná Dita P. při ochutnávání čokoládového fondánu:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

BMW X5 M / HARMAN / RSE / LED
BMW X5 M / HARMAN / RSE / LED

r.v. 2016, naj. 14 000 km, benzín
2 380 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.