Chřest vám zachutná ve slaném koláči, rizotu nebo s těstovinami

  21:53
Netrpělivě očekávaná sezona českého chřestu začíná letos díky mírné zimě a sluníčku skoro o měsíc dříve než loni. Přinášíme několik kulinárních tipů, jak si chřest vychutnat jako opravdovou lahůdku.

Linguine s parmskou šunkou a chřestem | foto: hotel Horizont

Český chřest má specifickou chuť, která může připomínat cukrový hrášek. Rychle o ni ale přijde, skladujte ho proto nejdéle týden, nejlépe zabalený do mokré utěrky. Chřest nabízí nepřeberné množství způsobů úpravy, za nejtradičnější platí chřestový krém či chřest s bramborami a holandskou omáčkou. Chřest se dá využívat i do dezertů, dobře se kombinuje s jahodami nebo rebarborou.

Jak uvařit chřest

Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat poslední třetinu výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec. Očištěný chřest vložíme na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 7 až 9 minut, zelený 3 až 5 minut. "Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci," radí Jiří Šafář, pěstitel českého chřestu.

Slaný chřestový koláč

Slaný koláč s chřestem, špenátem a šunkou
  • 10 - 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba)
  • 1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300 g
  • 2 hrsti listového špenátu (cca 50 g)
  • 200 g dobré šunky
  • 150 g sýra ementál
  • 250 ml sladké smetany
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání formy

  1. Chřest uvaříme.
  2. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.
  3. Do máslem vymazané koláčové formy o průměru cca 30 cm rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.
  4. Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
  5. Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest.
  6. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 ºC cca 45-50 minut, dokud sýr trochu nezhnědne.

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto
  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 jarní cibulka nebo šalotka, jemně nasekaná
  • 125 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g italské rýže na rizoto (kulatozrnná Arborio nebo Carnaroli)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1,5 l horkého kuřecího vývaru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 60 g strouhaného parmazánu

  1. Omyjeme chřest, odkrojíme dřevnaté konce stonků a uvaříme. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky cca 4 cm.
  2. V kastrolu se širokým dnem nebo velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout nasekanou cibuli. Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  3. Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1-2 sběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale na skus – cca 15-20 minut.
  4. Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme zbylé máslo a parmazán, poté vložíme kousky chřestu, aby se prohřály v rizotu, a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podle potřeby dosolíme.
  5. Podáváme ozdobené chřestovými špičkami.

Chřestová sezona začíná i v restauracích, i vy se ale můžete inspirovat uměním šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a jeho chřestovými specialitami.

Linguine s chřestem a parmskou šunkou

Linguine s parmskou šunkou a chřestem
  • 160 g chřestu
  • 350 g uvařených těstovin linguine
  • 80 g parmské šunky
  • 120 ml smetany
  • 40 g másla
  • 60 g parmazánu 
  • sůl, bílý pepř

  1.  Parmskou šunku nakrájíme na malinké nudličky.  
  2. Uvařený bílý a zelený čerstvý chřest nakrájíme na malé válečky a spolu se šunkou lehce orestujeme na másle. Osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a lehce provaříme. 
  3. Přidáme uvařené linguine, lehce promícháme a klademe ihned na těstovinový talíř a posypeme lupínky parmazánu. Ozdobíme lehce rukolou a půlkou cherry rajčátka.

Steak z telecí pečeně se zeleným chřestem

Telecí pečeně s chřestem
  • 800 g telecí pečeně
  • 160 g chřestu
  • 50 g olivového oleje
  • 60 ml bílého vína
  • 80 g másla 
  • sůl, pepř

  1. Telecí pečeni nakrájíme na plátky, jen jemně naklepneme, osolíme a opepříme. Olej rozehřejeme na pánvi a maso po obou stranách zprudka opečeme. Poté jej dáme na gril, kde ho opékáme po obou stranách dvě minuty. 
  2. Mezitím si na výpeku na pánvičce rozehřejeme bylinkové máslo, jemně zakápneme bílým vínem a malinko provaříme.
  3. Na talíř klademe smetanové šťouchané brambory, vařený zelený čerstvý chřest a steak, který podléváme šťávou z výpeku, másla a vína.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...