Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestová sezona je v plném proudu aneb tři delikatesy od šéfkuchařů

  1:17aktualizováno  1:17
Jestli jste letos ještě neměli na talíři chřest, je na čase to napravit. Sezona této lahodné a zdravé zeleniny je v plném proudu, a pokud si zajdete třeba na farmářský trh pro pravý český chřest, zažijete tu pravou báseň na jazyku. Jestli nevíte, jak na něj, zkuste si chřest připravit třeba podle tří šéfkuchařů z vyhlášených pražských restaurací.

Chřestová sezona je tu. Zkuste si tuto lahodnou zeleninu připravit podle receptů šéfkuchařů. | foto: Profimedia.cz

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu

podle šéfkuchaře Renommé Restaurantu Marka Zumana

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu

Množství: pro 4 osoby

  • 500 g zeleného chřestu
  • 500 g bílého chřestu
  • 100 g tyrolského špeku
  • 400 g rýže arborio
  • bílé víno
  • drůbeží vývar
  • 100 g másla
  • šalotka
  • česnek
  • parmezán

1. Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme.

2. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce, vkládáme do připravené emulze a pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4 kouscích do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5 minut.

3. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne.

4. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka. Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.

Vařený chřest s roládou z jarního kuřátka, omáčkou Poulette a bramborem taženým v bylinkovém másle

podle šéfkuchaře Fluidum Restaurantu Tadeáše Šumbery

Vařený chřest s roládou z jarního kuřátka, omáčkou Poulette a bramborem taženým

Množství: pro 4 osoby

  • jarní kuřátko (1 kg)
  • 800 g chřestu
  • 50 g jarního špenátu
  • 200 g másla
  • 800 g brambor
  • kudrnka
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • 0,1 dcl bílého vína

1. Jarní kuřátko vykostíme, osolíme a opepříme a rozložíme opraný špenát. Zabalíme do rolády, svážeme provázkem, přendáme na plech, přidáme oříšek másla a pečeme při nízké teplotě 120°C cca 1,5 – 2 hodiny do měkka. Maso vyjmeme, sundáme motouz a nakrájíme na silnější kolečka. Výpek z pekáče přendáme do rendlíku, zavaříme a zahustíme přidáním studeného másla.

Chřest si můžete užít také na právě probíhajícím gastronomickém festivalu Chřestfest, který ve vybraných pražských a brněnských restauracích probíhá až do 20. května.

2. Chřest očistíme škrabkou, odkrojíme spodní dřevnaté konce a vaříme dle velikosti chřestu 6 až 10 minut ve vodě spolu s bílým vínem, citrónovou šťávou, trochou cukru, soli a másla.

3. Brambory oškrábeme, uvaříme v osolené vodě. Uvařené je přendáme do másla, v kterém je tymián a kudrnka a ještě pár minut povaříme v másle.

4. Na talíř nandáme brambory spolu s chřestem, přidáme dvě kolečka kuřecí rolády a přelijeme sosem.

Losos s restovaným chřestem a citronovo-kaparovou omáčkou

podle šéfkuchaře Restaurace a hotelu U Schnellů Adama Heidricha

Losos s restovaným chřestem a citrónovo-kaparovou omáčkou

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g lososa bez kůže
  • 500 g chřestu
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce mleté červené cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 čajová lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • smetana

1. Citronovou šťávu, červenou cibuli, olivový olej, kapary, tymián a citronovou kůru dáme do misky a smícháme. Přidáme sůl a pepř.

2. Filet z lososa naporcujeme na 4 téměř stejné díly. Osolíme opepříme z obou stran a dáme na gril (nebo do trouby na 250°C). Na grilu restujeme lososa ze všech stran asi 2 minuty.

3. Připravenou směs v misce vlijeme do pánve, provaříme a přidáme smetanu.

4. Čerstvý chřest orestujeme na olivovém oleji do zlatova.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Ilustrační foto.
Dojetí nebo rozbušené srdce. Ženy a muži prožívají deprese jinak

Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou
Naučte se nanášet make-up s profesionální vizážistkou

Štětec, houbička i obyčejný prst. Na nanášení make-upu existuje řada pomůcek a vychytávek. Veškerá "výzbroj" vám však bude k ničemu, pokud nevíte, jak make-up n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.