Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

  9:58aktualizováno  9:58
Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji nevyužít. Ať už si domů donesete bílý, nebo zelený, doslova za pár minut můžete servírovat božskou krmi.

Chřestová sezona je tady! | foto: Profimedia.cz

Chřestová polévka s pórkem

Ingredience pro 4 osoby:

Chřestová polévka s pórkem
  • 400 g chřestu
  • 1 pórek
  • 1 velká brambora
  • 1 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • krutony k podávání

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a nakrájíme na menší kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme, zbavíme oschlých listů a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, lehce osolíme a vložíme do něj chřest a bramboru. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 8 až 10 minut.
  3. Na lžíci másla ve větším hrnci orestujeme nakrájený pórek. Pak k němu přilijeme uvařený chřest s bramborou i vodou (několik chřestových hlaviček vyjmeme a dáme stranou), ve které se vařily. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a krátce povaříme.
  4. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku podáváme ozdobenou chřestovými hlavičkami a krutony.

Tip: Do polévky můžete nakonec vmíchat několik lžic zakysané smetany.

Chřestová frittata se sýrem

Ingredience pro 2 osoby:

Chřestová fritatta se sýrem
  • 300 g chřestu
  • 100 g sušené šunky
  • 4 vejce
  • 250 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
  • sůl a mletý pepř
  • řepkový olej

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme stranou.
  2. Šunku nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme najemno. Vejce prošleháme se solí, pepřem a 2/3 strouhaného sýra.
  3. Na pánvi, kterou je možné vložit do trouby, rozpálíme olej, poklademe ji šunkou a chřestem a zalijeme rozšlehaným vejcem se sýrem.
  4. V předehřáté troubě zapékáme frittatu asi 7 minut, vejce musejí být tuhá a povrch zlatavý.
  5. Před podáváním posypeme zbylým strouhaným sýrem.

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem

Ingredience pro 4 osoby:

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem
  • 400 g těstovin (pappardelle)
  • 300 g chřestu
  • 200 g mraženého hrášku
  • 200 g parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody al dente. Můžeme do vody kápnout trochu oleje, nebudou se lepit.
  2. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Ke konci přidáme asi na minutu mražený hrášek. Pak zeleninu slijeme, propláchneme studenou vodou a chřest nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.
  3. Parmazán nastrouháme nahrubo.
  4. Hotové těstoviny slijeme, promícháme s chřestem, hráškem a lžící oleje. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme strouhaným parmazánem.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Chřest




Nejčtenější

Lorna byla svědkem matčiny závislosti na drogách
Musela jsem přihlížet tomu, jak mámu ničí drogy, říká dcera Garlandové

Herečka a zpěvačka Lorna Luftová (64) je dcerou hollywoodské hvězdy Judy Garlandové, která zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech. Za její brzký odchod podle...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 elegantních účesů, které zvládnete sama doma
5 elegantních účesů, které zvládnete sama doma

Šaty už jste vybrala, ale nevíte, co s vlasy? Vyhněte se princeznovským “prstýnkům” namísto vln a vsaďte na elegantní klasiku, kterou zvládnete i sama doma.

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.