Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

  9:58aktualizováno  9:58
Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji nevyužít. Ať už si domů donesete bílý, nebo zelený, doslova za pár minut můžete servírovat božskou krmi.

Chřestová sezona je tady! | foto: Profimedia.cz

Chřestová polévka s pórkem

Ingredience pro 4 osoby:

Chřestová polévka s pórkem
  • 400 g chřestu
  • 1 pórek
  • 1 velká brambora
  • 1 lžíce másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • krutony k podávání

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a nakrájíme na menší kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme, zbavíme oschlých listů a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, lehce osolíme a vložíme do něj chřest a bramboru. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 8 až 10 minut.
  3. Na lžíci másla ve větším hrnci orestujeme nakrájený pórek. Pak k němu přilijeme uvařený chřest s bramborou i vodou (několik chřestových hlaviček vyjmeme a dáme stranou), ve které se vařily. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a krátce povaříme.
  4. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku podáváme ozdobenou chřestovými hlavičkami a krutony.

Tip: Do polévky můžete nakonec vmíchat několik lžic zakysané smetany.

Chřestová frittata se sýrem

Ingredience pro 2 osoby:

Chřestová fritatta se sýrem
  • 300 g chřestu
  • 100 g sušené šunky
  • 4 vejce
  • 250 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
  • sůl a mletý pepř
  • řepkový olej

Pracovní postup:

  1. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Pak ho propláchneme studenou vodou a necháme stranou.
  2. Šunku nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme najemno. Vejce prošleháme se solí, pepřem a 2/3 strouhaného sýra.
  3. Na pánvi, kterou je možné vložit do trouby, rozpálíme olej, poklademe ji šunkou a chřestem a zalijeme rozšlehaným vejcem se sýrem.
  4. V předehřáté troubě zapékáme frittatu asi 7 minut, vejce musejí být tuhá a povrch zlatavý.
  5. Před podáváním posypeme zbylým strouhaným sýrem.

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem

Ingredience pro 4 osoby:

Pappardelle s chřestem, hráškem a parmazánem
  • 400 g těstovin (pappardelle)
  • 300 g chřestu
  • 200 g mraženého hrášku
  • 200 g parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody al dente. Můžeme do vody kápnout trochu oleje, nebudou se lepit.
  2. Chřestu odlomíme dolní dřevnatou část, oloupeme ho a dáme vařit do lehce osolené vody asi na 3 minuty. Ke konci přidáme asi na minutu mražený hrášek. Pak zeleninu slijeme, propláchneme studenou vodou a chřest nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky.
  3. Parmazán nastrouháme nahrubo.
  4. Hotové těstoviny slijeme, promícháme s chřestem, hráškem a lžící oleje. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři zdobíme strouhaným parmazánem.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Chřest


Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Brazilská modelka Jennifer Pamplona je jednou z těch, kdo v touze po dokonalém...
Chorobný strach z vlastní ošklivosti může vyústit v závislost na plastice

Touha po krásném a dokonalém těle jako z magazínů může vést až do extrémů. Stále častěji se objevují mladí lidé, kteří se nechávají chirurgicky upravit, aby se...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.