Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chřest: Vařte ho, pečte ho, milujte ho!

  17:02aktualizováno  17:02
Květnový poklad všech labužníků už vyrazil ze záhonů. Chřest je přísně sezónní záležitost a jen v květnu ho dostanete zaručeně čerstvý. Máme pro vás malou chřestovou školu i několik způsobů, jak ho upravit.

Chřest s parmskou šunkou a parmazánem | foto: MF DNES

Grilovaný chřest s parmskou šunkou a parmazánem

* PRO 4 OSOBY

Potřebujete:
500 g zeleného chřestu
1 hlavička česneku
1 šalotka
1 bobkový list
1 lžička másla
sůl
voda na uvaření chřestu
4 plátky parmské šunky
trocha olivového oleje na
potření
25 g parmazánu

Rozpálíme si gril. V hrnci svaříme asi litr vody s oloupanými a překrájenými stroužky česneku, bobkovým listem, solí, pokrájenou šalotkou a lžičkou másla a povaříme asi 5 minut. Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé konce, oloupeme spodní část stonků a asi
minutu povaříme v ochucené vodě. Chřest vyjmeme, necháme trochu vychladnout a rozdělíme ho do čtyř svazků. Každý svazek obalíme ve střední části parmskou šunkou, přendáme na grilovací mřížku, vyčnívající chřest potřeme olivovým olejem a zapečeme pod grilem asi 2 – 3 minuty, aby se šunka trochu rozpekla. Posypeme hoblinkami nebo tenkými plátky parmazánu a podáváme jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu jídlu.

* TIP *
RYCHLÁ OMÁČKA NA PŘELITÍ CHŘESTU: Uvařte natvrdo čtyři vejce. Samotné uvařené žloutky utřete se solí a pepřem, smíchejte s rozehřátým máslem nebo olivovým olejem, ochuťte asi čtyřmi lžícemi citronové šťávy nebo vinného octa a vmíchejte najemno posekané bílky a petrželku. Hustou omáčkou přelijte uvařený chřest.


Chřestový krém

* PRO 4 OSOBY

Potřebujete:
400 g bílého chřestu
2 lžíce másla + 1 lžíce olivového
oleje
3 lžíce hladké mouky
1 l vody
sůl
špetka strouhaného
muškátového oříšku nebo
mletého květu
mletý bílý pepř na dochucení
100 ml smetany 33procentní
+ asi 2 lžíce na ozdobu
pár lístků kerblíku na ozdobu

V polévkovém hrnci rozpustíme máslo a olivový olej, přisypeme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Hrnec odstavíme a necháme ychladnout. Bílý chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé konce výhonků a oloupeme škrabkou konce stonků směrem dolů. Odřezky a slupky nevyhazujeme, můžeme je použít na vývar a vařit společně s chřestem.
Do většího hrnce dáme vařit vodu, osolíme a chřest uvaříme do měkka, trvá to přibližně 10 minut, podle síly chřestu. Pak vývar přecedíme do hrnce k připravené jíšce, prošleháme metličkou, ochutíme muškátovým oříškem nebo květem a znovu přivedeme k varu. Vaříme ještě asi 20 minut, dokud se mouka pořádně neprovaří. Uvařený chřest necháme vychladnout a vychladlý překrájíme, vložíme do provařené polévky, odstavíme z ohně a ponorným mixérem důkladně rozmixujeme. Polévku nakonec přecedíme přes hustší cedník, zjemníme smetanou, dochutíme podle potřeby solí a pepřem a necháme ještě jednou přejít varem. Polévku podáváme ozdobenou smetanou a lístky čerstvého kerblíku nebo jiné aromatické bylinky.

Vařený chřest s vejcem, citronovým máslem a fetou

* PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
500–600 g zeleného chřestu
voda na uvaření chřestu
1 lžička másla
sůl
citronová šťáva asi z 1/2 citronu
(na ochucení vody + másla)
1 lžička nebo kostka cukru
4 vejce uvařené natvrdo
mletý pepř a sůl na dochucení
80 g másla
200 g fety nebo balkánského
sýra, nakrájet na kostičky

Uvaříme 4 vejce natvrdo a necháme vychladnout. Vejce oloupeme, oddělíme uvařené žloutky a utřeme je se solí a mletým pepřem, podle chuti. Bílky najemno rozdrobíme nebo nasekáme a smícháme se žloutky. Uvaříme chřest (viz návod na další straně), necháme odkapat, přendáme na nahřáté talíře, jednotlivé porce posypeme ochucenými vejci a přelijeme rozehřátým máslem, které bylo dochuceno trochou citronové šťávy. Nakonec chřest posypeme kostičkami fety nebo balkánského sýra. Podáváme jako teplý předkrm, přílohu nebo lehký samostatný pokrm. V tom případě zdvojnásobíme množství chřestu.

* TIP *
Další inspiraci na chřestové kouzlení najdete v kuchařce Lenky Požárové Chřest. www.zapalena-kucharka.cz

Pizza s chřestem, rajčaty a hermelínem

* PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

500 g zeleného chřestu
(asi 12–16 výhonků)
12 ks třešňových rajčátek
4 lžíce olivového oleje
2 větší stroužky česneku,
prolisovaného
1 lžička citronové šťávy
sůl
mletý pepř na dochucení
1 ks hermelínu
snítka čerstvého rozmarýnu
Na těsto:
250 g hladké mouky
+ trochu na podsypání těsta
1 lžička soli
150 ml vlažné vody
1/2 balíčku (kostky) droždí
špetka cukru krupice
50 ml olivového oleje

Do mísy nebo hnětače prosijeme hladkou mouku a smícháme se lžičkou soli.  Rozdrobené droždí promícháme se špetkou cukru a vlažnou vodou a rozpuštěné droždí přilijeme k mouce, přidáme olej a zaděláme v hnětači nebo rukama hladké nelepivé těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, vložíme do mísy, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu. Předehřejeme si troubu na 200 ˚C a plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme na oválnou placku o délce asi 20 cm, vytvarujeme rukama, přendáme na plech a necháme odpočinout.  Chřest a rajčata umyjeme, necháme okapat a rajčata rozpůlíme. Odkrojíme zdřevnatělé a zaschlé konce chřestu, přibližně 2–3 cm, a spodní část, asi třetinu výhonků, oloupeme směrem od hlavičky dolů. V misce smícháme olivový olej s prolisovaným česnekem, solí, citronovou šťávou a trochou pepře. Peroutkou nebo štětcem potřeme povrch těsta ochuceným olejem, poklademe připraveným chřestem a rajčátky řeznou plochou navrch a přetřeme zbytkem olejové směsi. Pečeme asi 15 minut, 5 minut před dopečením poklademe přes chřest plátky hermelínu a posypeme lístky rozmarýnu. Pečeme, dokud se sýr neroztéká.

Další recepty na úpravu chřestu ZDE


JAK VYBRAT, SKLADOVAT A VAŘIT CHŘEST

NÁKUP
Nezáleží na velikosti, ale na čerstvosti. Zatlačte nehtem na řeznou plochu, vytéká-li z řezu tekutina, chřest byl sklizen v den nákupu. Barva musí být svěží, stonky pevné a nezavadlé, špičky uzavřené.

USKLADNĚNÍ
Nejlépe je uchovávat stonky postavené do nádoby s vodou a v lednici, maximálně však týden. Oloupaný chřest lze také krátce spařit horkou vodou, vychladit a zmrazit. Skladovat ho můžete i půl roku.

PŘÍPRAVA
Chřest omyjte, odřízněte zdřevnatělé či oschlé konce stonků podle potřeby – asi 3
cm – a oloupejte tenkou slupku škrabkou na zeleninu od hlavičky směrem dolů.

TEPELNÁ ÚPRAVA
Na přípravu salátů je nejvhodnější úprava vařením. Vodu vždy osolte, můžete ochutit cukrem, citronovou šťávou, šalotkou, česnekem a přidat lžičku másla. Chřest vařte
vždy bez poklice. Pro zachování svěží zelené barvy chřest krátce prudce zchlaďte v ledu nebo ve studené vodě a nechte okapat.

Chřest je výborný rovněž dušený, smažený nebo grilovaný. Duste v hrnci nad hladinou vody v jedné vrstvě a pod poklicí, než změkne.

Smažte na másle nebo olivovém oleji, až zezlátne a je křehký, vhodné je ho předem šikmo nakrájet na tenké plátky. Před grilováním potřete chřest olejem nebo směsí
oleje, hořčice a pepře a grilujte do zhnědnutí ze všech stran, dobu můžete zkrátit předvařením chřestu po dobu asi 1 minuty.

DOBA PŘÍPRAVY
Záleží na chuti, síle a tvrdosti výhonků. Po pár minutách napíchněte kousek chřestu na vidličku. Měkký chřest jde hladce nabodnout.

Autoři:




Nejčtenější

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

Chuando Tan
Cvičit a nesprchovat se moc pozdě ani brzy ráno, radí sexy padesátník

Chuando Tan ze Singapuru se stal na internetu senzací. Modelovi, který se stal fotografem, by jen málokdo správně uhodl jeho věk. Svalovec s klučičím obličejem...  celý článek

Sbalit se šikovně je umění. Zvládnou to ale může každý.
Šest triků, jak se zabalit, aby kufr tolik nevážil

Hlavně nic nezapomenout. To se nám honí hlavou, když se snažíme do batohu či kufru složit vše potřebné na dovolenou. Mnohdy proto volíme objemnější verze...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další z rubriky

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné
Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné

Ač se to možná nezdá, nanést rtěnku tak, aby vypadala opravdu dokonale a vydržela na rtech v perfektním stavu po celý den, je menší věda. Nepodceňujte kvalitu p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.