Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pět tipů pro nákup chřestu od šéfkuchaře i s výbornými recepty

  9:09aktualizováno  9:09
Možná kolem něj chodíte v supermarketu nebo u zelináře, ale nevíte si s touto českou lahůdkou rady. Lukáš Želechovský, šéfkuchař pražského Buddha-Bar Restaurantu poradí, na co si dát pozor při nákupu, i jak chřest nejlépe připravit.

Prodej bílého chřestu | foto: Martin Siebert

Jarní měsíce představují pro gurmány zahájení sezóny čerstvých delikates, které k růstu vyžadují hřejivé paprsky slunce. Jednou z nich je chřest, neboli ‚bílé zlato’, jak se mu libozvučně přezdívá. Málokdo ví, že právě český chřest je ve světě známý svou kvalitou a lahodnou chutí. Mnoho lidí si také není jistých výběrem a přípravou.

Pokud chceme chřest vařit, doporučuje se vodu lehce osolit a vařit stonky svázané k sobě. Snadněji se pak bude vytahovat z vody, aniž bychom ho polámali. Podle tloušťky výhonků vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelenému bude stačit 3 až 5 minut. Zda jsou oddenky připraveny k servírování, otestujte klasickým napíchnutím na vidličku – měly by být měkké, ale přesto křehké a v žádném případě uvařené do „mrtva“. Další tipy najdete v rámečku.

Tipy šéfkuchaře Lukáše Želechovského:

  1. Nakupujte pouze neponičený chřest. Měl by být pevný a tvrdý. Neměl by se dát ohnout, při ohnutí by měl prasknout. Když chřest zmáčkneme na spodku, měly by se objevit kapky vody. To je známka čerstvého chřestu.
  2. Chřest je vždy potřeba oloupat. Bílý chřest se loupe od hlavičky dolů, zelený pak od půlky dolů.
  3. Spodní část chřestu, 1 až 1,5 cm odspodu, je dřevnatá. Je potřeba ji odříznout.
  4. Abyste zachovali krásnou barvu chřestu, vždy ho před další úpravou blanšírujte. Vhoďte chřest do vroucí osolené vody s máslem, vařte 30 vteřin a poté prudce zchlaďte ve vodě s ledem. Tím se zastaví tepelná úprava.
  5. Chřest je hotový, když je uvařený mírně na skus.

Pokud chřest nespotřebujete hned po zakoupení, skladujte jej v chladnu, vlhku a tmě. Na světle může bílý chřest začít fialovět. Každým dnem skladování ale trošku ztrácí na své lahodné chuti.

Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový. Skvělý je rovněž chřest pečený na olivovém oleji nebo másle – v tomto případě jej stačí jen osolit a opepřit.

Chřest s mušlemi sv. Jakuba a holandskou omáčkou

Podle receptu Lukáše Želechovského, šéfkuchaře Buddha-Bar Restaurantu

Ingredience (pro 1 osobu)

Chřest s mušlemi sv. Jakuba a holandskou omáčkou podle Lukáše Želechovského
  • 130 g zeleného chřestu
  • 5 g šalotky
  • 70 g mušlí sv. Jakuba
  • 40 g másla
  • 10 g mascarpone
  • 20 g hub shimeji
  • 60 g žloutků
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • bílé víno

Postup:

  1. Přivedeme vodu k varu a osolíme. Mezitím oloupeme chřest a vhodíme ho do vroucí vody. Po 30 vteřinách chřest vyndáme a vložíme do připravené vody s ledem. Tato technika se nazývá blanšírování. Díky ní si zelenina zachová při tepelné úpravě barvu.
  2. Odřízneme hlavičku chřestu a dáme stranou. Spodní část nakrájíme na drobné kostičky. Na troše másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nakrájený chřest, zamícháme, přilijeme trochu bílého vína. Směs osolíme a ochutíme pár kapkami citrónové šťávy. Takto ochucenou směs dáme stranou a přimícháme mascarpone.
  3. V dalším kroku si připravíme holandskou omáčku. Žloutky ze tří vajec dáme do misky, přidáme trochu bílého vína, sůl a citrónovou směs.
  4. Žloutky šleháme ve vodní lázni do zahoustnutí. Lázeň dáme stranou a po kapkách přidáváme rozehřáté máslo.
  5. Na pánvi rozpustíme zbytek másla a 3 minuty na něm opékáme osolené mušle svatého Jakuba spolu s hlavičkami chřestu a houbami shimeji. Mušle po upečení položíme na kuchyňskou utěrku.
  6. Do středu talíře naaranžujeme chřestovou směs, opečené mušle sv. Jakuba a přelijeme holandskou omáčkou.

Chřestová polévka s mandlovým mlékem

Ingredience (pro 4 osoby):

Chřestová polévka s mandlovým nápojem
  • 500 g bílého chřestu
  • 50 g másla
  • 6 jarních cibulek
  • hladká mouka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml mandlového nápoje
  • 125 ml smetany na vaření, nebo její sójové alternativy
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Chřest očistíme, odlomíme konce, špičky odkrojíme a uschováme pro pozdější zdobení. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kusy.
  2. Na másle krátce osmahneme nakrájené jarní cibulky. Přidáme chřest a orestujeme. Zaprášíme moukou a necháme lehce opražit. Přilijeme vývar, osolíme a opepříme. Vaříme na mírném plamenu zhruba 20 minut.
  3. Rozmixujeme dohladka. Přidáme mandlový nápoj a smetanu nebo její sójovou alternativu.
  4. Chřestové hlavičky osmahneme na másle a polévku jimi zdobíme. Podáváme s krutony a nasekanou petrželkou.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.