Cholesterolové děti

- Zatímco jeden člověk si dokáže s nadbytkem cholesterolu v potravě lehce poradit, jiný se jednoho dne dozví, že jeho krev se podobá nechutně přemaštěné polévce, a ještě jiný se nad svým jídelníčkem zamyslí teprve tehdy, když ho potká infarkt. Vysokou hladinou cholesterolu v krvi však může být ohrožen i ten, kdo v jídle moc nehřeší. A dokonce také děti.

"Do značné míry hraje roli genetická predispozice," vysvětluje Josef Hyánek z metabolické poradny Nemocnice Na Homolce. "Někomu například chybějí právě ty receptory na jaterních buňkách, které mají za úkol cholesterol z krve ,vychytávat' a udržovat tak jeho množství na normální výši. Tito lidé trpí dědičnou poruchou metabolismu tuků."

Děti se nemohou bránit
Profesor Hyánek se v metabolické poradně věnuje především dětem. Pokud se totiž v některé rodině vyskytne srdeční infarkt nebo jiná nemoc spojená s kornatěním cév, lze předpokládat, že stejně ohroženy budou i děti. Něco prostě není v pořádku: buď je na vině dědičná porucha, nebo příliš sádelnatý jídelníček.
Děti potřebují svým způsobem zvláštní péči: jednak proto, že se nemohou příliš bránit rodinným zlozvykům v životosprávě, jednak proto, že v rizikových případech je třeba začít s prevencí co nejdříve - to jest v prvních školních letech. Špatný konec na sebe totiž nemusí nechat dlouho čekat: lidé s poruchou metabolismu tuků mohou zemřít na infarkt už kolem třicítky. Zvykne-li si navíc dítě na jídelníček s minimálním obsahem živočišných tuků už v útlém věku, nebude to v budoucnu pociťovat jako újmu.

Dietu ano, ale...
Pro snížení hladiny cholesterolu v krvi je sice u dětí základním opatřením dieta, ale zvláště u nich platí, že se nic nemá přehánět.
"Některé maminky mají o své děti takový strach, že by je nejraději krmily jen zeleninou a minerálkou," míní dietní sestra Věra Martiníková. "Já ten strach samozřejmě plně chápu - máme tady například chlapečka, jehož tatínek zemřel na infarkt v sedmadvaceti letech. Snažím se ale, aby rodiče pochopili, že z jídelníčku dítěte nemohou jen tak vyškrtnout všechny tuky a živočišné bílkoviny, aniž by se tak vážně nepodepsali na jeho vývoji."
Každé dítě by mělo absolvovat několik základních vyšetření, jejichž výsledky jsou určující pro výběr té nejvhodnější diety. I samotná dietní léčba pak vyžaduje přísnou kontrolu - u nejsložitějších případů například vyšetření takzvané dusíkové bilance, která lékaři poskytne informaci o tom, jak tělo pacienta umí hospodařit s bílkovinami.
Často se daří upravit hladinu cholesterolu pouhou dietou, v těžkých případech ovšem ani ta nejpřísnější zcela nepomůže - pak je třeba nasadit léky.
"Na druhou stranu dlouhodobé užívání léků také není bez nebezpečí," varuje sestra Martiníková, "Navíc samy o sobě všechen nadbytečný cholesterol nezvládnou, neslibují tedy bezstarostný život s prorostlým uzeným a šlehačkovými dorty."


Cholesterol
Cholesterol není pro tělo nic jedovatého ani nepřirozeného. Je to živočišný tuk, který je stavebním kamenem většiny struktur v tělních buňkách, organismus z něj navíc připravuje řadu hormonů a dalších látek potřebných pro normální fungování metabolismu. Je-li ho však v těle nadbytek, ukládá se v cévách a způsobuje jejich kornatění (aterosklerózu).

Víc hlav víc ví
Naučit se vařit dítěti "nízkocholesterolově", ale zároveň chutně a ne moc draho, to je hlavolam, který nemá mnoho řešení. Na některá z nich můžete přijít v Klubu rodičů dětí s poruchou metabolismu tuků, který existuje při pražské Nemocnici Na Homolce, tel. 02/5292-3229.

* Těm, kteří chtějí mít jistotu, že si v obchodě vybírají potraviny s nízkým obsahem cholesterolu, přišel na pomoc projekt PRO ZDRAVÍ. Odborníci z Fóra zdravé výživy a z Nemocnice Na Homolce podrobili analýze vybrané potraviny z některých našich supermarketů. Ty z nich, které jsou vhodné pro nízkocholesterolovou dietu, označili logem.

* Člověk, který by "z pilnosti" vypustil ze své diety všechny tuky, by od žádného lékaře pochvalu nezískal. Bez nich hrozí tělu nedostatek některých vitaminů, které se rozpouštějí pouze v tucích. Ačkoliv označením "bez cholesterolu" se honosí pouze některé značky stolních olejů, vemte jed na to, že v jakémkoliv rostlinném tuku byste cholesterol marně hledali. Ze zdravotního hlediska je nejlepší olej slunečnicový, který má ideální složení pro tělo nezbytných mastných kyselin.

Kdo drží nízkocholesterolovou dietu, nemusí na vejce tak docela zanevřít. Zakázaný je totiž pouze žloutek. Jeho vyloučením z jídelníčku se ovšem připravíte o velkou dávku vitaminu A, kterou byste měli nahradit například mrkví.