Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cholesterol není jen ten špatný. Které tuky jsou ty správné?

  2:04aktualizováno  2:04
Nenasycené, nebo nasycené? Olivový olej, margarín, nebo máslo a sádlo? Který cholesterol je hodný, a který ten zlý? A není vyhlášení honu na špatné tuky pouhou mediální bublinou? Podle významných českých specialistů na výživu rozhodně nikoliv.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Vysoký cholesterol v krvi je rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění a významně k němu přispívá konzumace nasycených mastných kyselin. Tyto souvislosti jsou známy už více než půl století, přesto se najdou hlasy, které to zpochybňují.

"V látkové výměně tuků skutečně hrají roli různé další aspekty, kterými se odborníci dlouhodobě zabývají. Nejvíce jsou ale slyšet ti kritici, kteří ke svým názorům o cholesterolové lobby či cholesterolové lži došli na základě nepodložených úvah," tvrdí doktor Jan Piťha z Fóra zdravé výživy.

Také specialista na výživu centra IKEM Pavel Suchánek souhlasí s tím, že souvislost mezi složením stravy a srdečními chorobami byla dostatečně prokázána. "V uplynulých letech se na základě mnoha studií a analýz opětovně potvrzuje, že nasycené mastné kyseliny zvyšují celkový cholesterol, kdežto nenasycené mastné kyseliny jeho hladinu naopak snižují," říká.

Kyselina palmitová pod lupou

Odborníci rovněž vyvracejí častý omyl, že veškeré tuky jsou škodlivé. "Tuky mají velký význam. Jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích – A, D, E a K. Chrání naše důležité orgány a v neposlední řadě jsou významným zdrojem energie," upozorňuje předseda Fóra zdravé výživy profesor Rudolf Poledne.

Ilustrační fotografie

Podle něj je doporučení lékařů nahrazovat nasycené kyseliny těmi nenasycenými opodstatněné. Vědci navíc v poslední době odhalují další vliv nasycených mastných kyselin na rozvoj aterosklerotických změn.

"Konkrétně kyselina palmitová je jedním z důležitých faktorů zvyšujících takzvaný prozánětlivý stav lidského organismu. V cévách tento stav vede k rychlejšímu růstu aterosklerotických plátů, častějším srdečním infarktům, mrtvicím a dalším srdečně-cévním onemocněním," upozorňuje Rudolf Poledne.

Kyselina palmitová je přitom ve větším množství obsažena například v másle a mléčném tuku. "Jedním z možných mechanismů je i přímý vliv kyseliny palmitové na množství a především kvalitu tukové tkáně v těle," dodává odborník.

Jasná řeč statistiky

Souvislost mezi snížením spotřeby nasycených kyselin a nižší úmrtností na onemocnění srdce a cév ilustrují i statistiky.

"V období let 1970 až 1985 jsme patřili mezi země s nejvyšší úmrtností na infarkt myokardu na světě. Od začátku devadesátých let se však tato čísla dramaticky snížila. Přičítáme to změně způsobu stravování a zejména poklesu konzumace mléčných tuků a přechodu k těm rostlinným," říká výživový specialista Pavel Suchánek.

Dodal, že v posledních letech se na poklesu úmrtnosti kromě změny životního stylu podílí samozřejmě i dokonalejší léčba vysoké hladiny cholesterolu v krvi, hypertenze a srdečního selhání.

Ilustrační fotografie

Cholesterol není jediným viníkem

Na vzniku kardiovaskulárních chorob se ovšem nepodílí pouze cholesterol. "Existují lidé, kteří mají vysoký cholesterol a žádné potíže, na druhou stranu většina pacientů, kteří se stanou obětí srdečních příhod, má hodnoty cholesterolu průměrné. Prvním důvodem je fakt, že nezabíjí jen cholesterol. Dalšími rizikovými faktory jsou věk, mužské pohlaví, kouření, krevní tlak a cukrovka," uvádí Jan Piťha z Fóra zdravé výživy.

Dalším důvodem mohou být podle lékaře také vrozené vlohy. Někdo má cévní stěnu odolnější, jiný citlivější. Z tohoto hlediska je důležitá také rodinná historie předčasných srdečně cévních příhod.

"Přestože nejde princip aterosklerotických postižení zjednodušit na teorii ucpání tepen cholesterolem, můžeme s klidným svědomím nadále tvrdit, že pokud u rizikových osob snížíme hladinu cholesterolu v krvi, snížíme tím u nich podstatně i riziko, že je potká srdeční nebo cévní příhoda," uzavírá Jan Piťha.

Nasycené vs. nenasycené

Nasycené a nenasycené mastné kyseliny se liší nejen typem a počtem vazeb v uhlíkovém řetězci, ale především vlivem na hladinu cholesterolu v krvi.

Nasycené mastné kyseliny převažují v tucích živočišného původu. Nejčastější je kyselina palmitová (palmový olej, maso, mléčné tuky) a kyselina stearová (sádlo, lůj, kakaové máslo). Vysoká spotřeba těchto kyselin vede ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi.

Nenasycené mastné kyseliny - jejich molekula obsahuje alespoň jednou dvojnou vazbu. Patří sem kyselina palmitoolejová či kyselina olejová. Ty pomáhají odbourávat hladinu cholesterolu v krvi. Velký podíl těchto kyselin je v rostlinných olejích, například v řepkovém. Vyskytují se však také v rybím tuku.

Autoři:




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.