Studie, jíž se zúčastnilo více než 2300 lidí, ukázala i na další "riskantní" potraviny: rýži a těstoviny. Ty jsou však méně nebezpečné než chléb.
Naopak zelenina a kuřecí maso podle odborníků pravděpodobnost vzniku nádoru snižují.
Vědci z milánského Institutu pro farmakologický výzkum zahrnuli do studie 767 dospělých pacientů s nádorem ledvin. Ke každému přiřadili dvě kontrolní zdravé osoby.
Zkoumali zdravotní stav jich samých i jejich rodinných příslušníků, stejně jako životní styl a stravovací návyky posledních dvou let. Snažili se přitom zjistit, které potraviny skutečně mohou zvyšovat riziko vzniku karcinomu.
Výsledky výzkumu pak publikovali v odborném časopisu International Journal of Cancer.
Zaznamenali významné nárůst rizika u chleba, mírný u rýže a těstovin. Zcela opačně pak působila zelenina a kuřecí maso.
Ostatní poživatiny - například káva, čaj, vajíčka, červené maso, sýr, brambory, ryby či ovoce - žádný vliv na vznik rakoviny ledvin nevykazovaly.
Proč zrovna chléb, těstoviny a rýže? Podle expertů může za škodlivými účinky těchto potravin stát jejich vysoký glykemický index. Potraviny s vysokým GI totiž dramaticky zvyšují hladinu krevního cukru.
Podle Eda Younga z britského výzkumu rakoviny mohlo ve studii dojít k nepřesnostem. Lidé si podle něj nemusejí pamatovat, co jedli v posledních dvou letech. Aby se souvislost, k níž dospěli italští výzkumníci, skutečně potvrdila, bude podle Younga třeba provést další, mnohem rozsáhlejší studie.
"V současnosti víme, že jedinými vskutku prokazatelnými rizikovými faktory rakoviny ledvin jsou nadváha a kouření," řekl Young.