Reklama

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

  • 32
Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Chléb je základem našeho jídelníčku. | foto: akademiekvality.cz

Za celý rok se v Česku vyrobí okolo 300 tisíc tun chleba, což je denně asi milion kusů. Co chléb, to originál - na našem trhu působí okolo 700 pekáren. Základem dobrého nákupu je dobře si vybrat.

Podle čeho si zvolit ten pravý?

Hlavním vodítkem bude pravděpodobně složení. Pokud se chléb nazývá třeba pšeničný nebo žitný, musí obsahovat nejméně 90 % té které mouky. Existuje však mnoho dalších typů a skupin.

Fotogalerie

Prodává se třeba chléb žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky), chléb pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky), chléb celozrnný (min. 80 % celozrnné mouky), chléb vícezrnný (min. 5 % vícezrnných obilnin) nebo chléb speciální (min. 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.)

Reklama

V poslední době se vrací na výsluní klasický kváskový chléb. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Pomocníkem při výběru může být i značka Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria.

Tajemství správného skladování

Když chcete čerstvý chléb, vyhýbejte se rozpékaným zmrazeným polotovarům. Čerstvým chlebem se podle odborníků rozumí výrobek, jehož celý technologický proces výroby nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení.

Chléb je základem našeho jídelníčku.

Jestliže je chléb kvalitní a správně propečený, vydrží vám v kuchyni poměrně dlouho. Důležité ovšem je, jak jej skladujete. Je-li chléb ještě teplý nebo vlažný, před uložením ho vždycky nechte vychladnout. Teprve pak ho zabalte do čisté utěrky a uložte do nádoby na chléb.

Když chléb stárne, znamená to především, že vysychá a střídka ztrácí elastičnost. „Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě nula až deset stupňů Celsia, proto chléb nikdy neskladujte v ledničce, ale ideálně při teplotě 20–25 °C,“ doporučuje Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů.

Pokud třeba odjíždíte na víkend a celý chléb nestihnete sníst, můžete ho zamrazit. V mrazáku si čerstvý chléb své vlastnosti zachová až po několik měsíců. Je ale třeba ho zamrazit v co nejčerstvějším stavu v těsně uzavřeném sáčku. Rozmrznout ho nechte v pokojové teplotě.

Na hlad i pro zdraví

Chléb je mimo jiné významným zdrojem energie, vitaminů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, která působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má prebiotický účinek v tlustém střevě.

Vyšší podíl žitné mouky v chlebu působí blahodárně také na peristaltiku střev a pomáhá při problémech se zácpou. Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek. Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index (vyrovnávají hladinu cukru v krvi) a jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a esenciální mastné kyseliny

Ani krajíc nazmar

Moje babička říkávala, že chléb je boží dar a nikdy by nevyhodila ani okoralou kůrku. Vždycky se totiž našlo nějaké uplatnění v kuchyni, případně tvrdý chleba schroupali králíci.

Pokud domácí zvířectvo nemáte, zato oschlý chleba by se našel, vyzkoušejte tyto recepty, které vypadají trochu jako nouzovka, ale možná se stanou zlatým hřebem vašeho kulinárního repertoáru.

Chlebová pivní polévka

Ingredience na 4 porce:

Chlebová pivní polévka
  • 4 – 5 krajíců staršího chleba
  • 500 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g slaniny (nemusí být)
  • olej
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky

Pracovní postup:

  1. Chleba nalámeme do misky a zalijeme pivem.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme slaninu, přidáme cibuli a opékáme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme chlebem namočeným v pivu.
  3. Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Dochutíme kmínem, osolíme.
  4. Vaříme asi 15 minut, občas promícháme. Vejce rozšleháme v hrnku, vmícháme zakysanou smetanu a prošleháme. Tuto směs nalijeme do polévky, povaříme několik minut, dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Tip: Pokud chcete polévku spíš kyselejší, přidejte lžičku vinného octa. K polévce můžete podávat topinky nebo chlebové krutony.

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Ingredience:

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
  • 1 balení listového těsta
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • špetka mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • olej
  • sůl a pepř

Na drobenku:

  • 3 krajíce chleba
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 20 g másla
  • hladkolistá petržel

Pracovní postup:

  1. Listovým těstem vyložíme kulatou formu nebo pekáček, dno propícháme vidličkou. Zakryjeme pečicím papírem, na něj nasypeme suché fazole a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Současně necháme v troubě opéct plátky chleba.
  2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a slaninu na kostky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a cibuli se slaninou orestujeme. Přidáme kmín, osolíme a opepříme a dál opékáme tak dlouho, až cibule zhnědne.
  3. Opečený chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujeme na drobenku. Osolíme a opepříme.
  4. Z předpečeného těsta odstraníme pečicí papír s fazolemi. Na koláč rovnoměrně naneseme cibulovou náplň.
  5. Vejce rozšleháme se smetanou a muškátovým oříškem, přidáme špetku soli. Rovnoměrně nalijeme na koláč. Posypeme drobenkou a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Bruschetta s vejci a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Bruschetta s vejci a žampiony
  • 6 žampionů
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a pepř
  • 8 krajíců staršího chleba
  • 3 lžíce másla
  • 6-8 cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme houby, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu a chvíli restujeme. Nakonec vmícháme vejce a necháme srazit. Dáme stranou.
  2. Krajíce chleba namažeme máslem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 5-7 minut opéct do trouby předehřáté na 180 °C.
  3. Když zezlátnou, poklademe je vajíčkovou směsí a překrájenými cherry rajčátky a ještě na chvíli vrátíme zapéct do trouby.
  4. Bruschetty podáváme ozdobené čerstvou bazalkou nebo jinou bylinkou.

Tip: Místo žampionů můžete použít šunku nebo slaninu.

Chleboráky. Další nápad, jak využít kousky starého chleba:

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

32 příspěvků v diskusi

Reklama