Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

  9:46aktualizováno  9:46
Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Chléb je základem našeho jídelníčku. | foto: akademiekvality.cz

Za celý rok se v Česku vyrobí okolo 300 tisíc tun chleba, což je denně asi milion kusů. Co chléb, to originál - na našem trhu působí okolo 700 pekáren. Základem dobrého nákupu je dobře si vybrat.

Podle čeho si zvolit ten pravý?

Hlavním vodítkem bude pravděpodobně složení. Pokud se chléb nazývá třeba pšeničný nebo žitný, musí obsahovat nejméně 90 % té které mouky. Existuje však mnoho dalších typů a skupin.

Fotogalerie

Prodává se třeba chléb žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky), chléb pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky), chléb celozrnný (min. 80 % celozrnné mouky), chléb vícezrnný (min. 5 % vícezrnných obilnin) nebo chléb speciální (min. 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.)

V poslední době se vrací na výsluní klasický kváskový chléb. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního živého kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Pomocníkem při výběru může být i značka Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria.

Tajemství správného skladování

Když chcete čerstvý chléb, vyhýbejte se rozpékaným zmrazeným polotovarům. Čerstvým chlebem se podle odborníků rozumí výrobek, jehož celý technologický proces výroby nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení.

Chléb je základem našeho jídelníčku.

Jestliže je chléb kvalitní a správně propečený, vydrží vám v kuchyni poměrně dlouho. Důležité ovšem je, jak jej skladujete. Je-li chléb ještě teplý nebo vlažný, před uložením ho vždycky nechte vychladnout. Teprve pak ho zabalte do čisté utěrky a uložte do nádoby na chléb.

Když chléb stárne, znamená to především, že vysychá a střídka ztrácí elastičnost. „Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě nula až deset stupňů Celsia, proto chléb nikdy neskladujte v ledničce, ale ideálně při teplotě 20–25 °C,“ doporučuje Jaromír Dřízal ze Svazu pekařů.

Pokud třeba odjíždíte na víkend a celý chléb nestihnete sníst, můžete ho zamrazit. V mrazáku si čerstvý chléb své vlastnosti zachová až po několik měsíců. Je ale třeba ho zamrazit v co nejčerstvějším stavu v těsně uzavřeném sáčku. Rozmrznout ho nechte v pokojové teplotě.

Na hlad i pro zdraví

Chléb je mimo jiné významným zdrojem energie, vitaminů řady B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, která působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má prebiotický účinek v tlustém střevě.

Vyšší podíl žitné mouky v chlebu působí blahodárně také na peristaltiku střev a pomáhá při problémech se zácpou. Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek. Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na glykemický index (vyrovnávají hladinu cukru v krvi) a jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a esenciální mastné kyseliny

Ani krajíc nazmar

Moje babička říkávala, že chléb je boží dar a nikdy by nevyhodila ani okoralou kůrku. Vždycky se totiž našlo nějaké uplatnění v kuchyni, případně tvrdý chleba schroupali králíci.

Pokud domácí zvířectvo nemáte, zato oschlý chleba by se našel, vyzkoušejte tyto recepty, které vypadají trochu jako nouzovka, ale možná se stanou zlatým hřebem vašeho kulinárního repertoáru.

Chlebová pivní polévka

Ingredience na 4 porce:

Chlebová pivní polévka
  • 4 – 5 krajíců staršího chleba
  • 500 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g slaniny (nemusí být)
  • olej
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 vejce
  • čerstvé bylinky

Pracovní postup:

  1. Chleba nalámeme do misky a zalijeme pivem.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme slaninu, přidáme cibuli a opékáme dozlatova. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme chlebem namočeným v pivu.
  3. Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Dochutíme kmínem, osolíme.
  4. Vaříme asi 15 minut, občas promícháme. Vejce rozšleháme v hrnku, vmícháme zakysanou smetanu a prošleháme. Tuto směs nalijeme do polévky, povaříme několik minut, dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

Tip: Pokud chcete polévku spíš kyselejší, přidejte lžičku vinného octa. K polévce můžete podávat topinky nebo chlebové krutony.

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Ingredience:

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
  • 1 balení listového těsta
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • špetka mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • olej
  • sůl a pepř

Na drobenku:

  • 3 krajíce chleba
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 20 g másla
  • hladkolistá petržel

Pracovní postup:

  1. Listovým těstem vyložíme kulatou formu nebo pekáček, dno propícháme vidličkou. Zakryjeme pečicím papírem, na něj nasypeme suché fazole a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Současně necháme v troubě opéct plátky chleba.
  2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a slaninu na kostky. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a cibuli se slaninou orestujeme. Přidáme kmín, osolíme a opepříme a dál opékáme tak dlouho, až cibule zhnědne.
  3. Opečený chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujeme na drobenku. Osolíme a opepříme.
  4. Z předpečeného těsta odstraníme pečicí papír s fazolemi. Na koláč rovnoměrně naneseme cibulovou náplň.
  5. Vejce rozšleháme se smetanou a muškátovým oříškem, přidáme špetku soli. Rovnoměrně nalijeme na koláč. Posypeme drobenkou a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Bruschetta s vejci a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Bruschetta s vejci a žampiony
  • 6 žampionů
  • 1 menší cibule
  • 4 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a pepř
  • 8 krajíců staršího chleba
  • 3 lžíce másla
  • 6-8 cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme houby, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu a chvíli restujeme. Nakonec vmícháme vejce a necháme srazit. Dáme stranou.
  2. Krajíce chleba namažeme máslem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 5-7 minut opéct do trouby předehřáté na 180 °C.
  3. Když zezlátnou, poklademe je vajíčkovou směsí a překrájenými cherry rajčátky a ještě na chvíli vrátíme zapéct do trouby.
  4. Bruschetty podáváme ozdobené čerstvou bazalkou nebo jinou bylinkou.

Tip: Místo žampionů můžete použít šunku nebo slaninu.

Chleboráky. Další nápad, jak využít kousky starého chleba:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další z rubriky

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.