Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chladnička podle pravidel. Kam patří máslo a kam salát?

  6:53aktualizováno  6:53
Přinést domů nákup a pak ho bez ladu a skladu nacpat do lednice, to je běžná, nicméně ne zrovna rozumná praxe v mnoha domácnostech. "Ukládání v chladničce by mělo mít svůj systém," říká Pavel Trka z firmy Whirlpool. V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky.

Víte, jak správně ukládat potraviny do lednice? | foto: Profimedia.cz

Ideální vlhkost

ve vaší chladničce

Mléčné výrobky: 70 - 80 %
Maso a ryby: 85 - 90 %
Ovoce a zelenina: 90 - 95 %

Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin a ztrátu jejich hmotnosti, barvy a nutričních složek. Vysoká vlhkost naopak vede ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky. Navíc přispívá k rychlejšímu růstu bakterií a plísní. Kompromisem je podle odborníků osmdesátiprocentní vlhkost.

Záleží také na teplotě v chladničce. "Ta by měla být maximálně osm stupňů, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách," říká Pavel Trka.

Jak správně ukládat potraviny?

V chladničce uložte nejníže, do speciálního boxu, ovoce a zeleninu. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte.

chladnička grafika

Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost.

Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky a některé druhy ovoce: například meloun, banány, mango nebo lilek.

Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.

Konzervované potraviny můžete uložit prakticky kdekoliv.

Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat.

Salámy, které si přinesete z obchodu zabalené v papíře, přendejte raději do fólie a teprve poté uložte do papíru. Můžete se inspirovat i u sousedů: v Německu skladují hospodyňky salámy obvykle tak, že všechny druhy vyskládají na talíř a ten přikryjí alobalem.

A co do dveří?

Co nemusíte v lednici skladovat?

  • hořčice, kečupy a paštiky
  • džemy
  • konzervované ovoce, okurky a další zeleninu
  • konzervy tuňáka a rybiček v oleji (vše dosud neotevřené)
  • čerstvý česnek, cibuli a brambory (najděte jim suché místo v tmavém sklepě)

Zvláštním místem jsou dvířka. V nich je dole prostor na vyšší láhve, například s alkoholem nebo minerální vodou. Nad ně se vejdou plechovky nebo další menší balené potraviny, které potřebují při skladování stát. Další patro směrem výše je určeno ke skladování másla a margarínu. V lepším případě se do přihrádky vejde i krabička na máslo, která pomáhá zabránit žluknutí.

Úplně nahoře bývá místo na vejce. Jednotlivá vajíčka vyskládejte do speciálních držáčků, které zajistí, aby žádné z nich i při prudším zavření dvířek nevypadlo. Skladovat vejce v lednici v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je podle odborníků nevhodné, je totiž přímo rájem různých mikroorganismů, a tak hrozí kontaminace ostatních potravin.

Praktické uspořádání polic napomáhá využití objemu

Šestý smysl

Pokud chcete, aby vaše potraviny vydržely déle čerstvé, hledejte chladničky se systémem šestého smyslu (Fresh Control).

Aby vaše lednička fungovala tak, jak má, ukládejte do ní pouze vychlazené potraviny. Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných těsnících nádobách a odděleně od čerstvých potravin, ideálně pro své obědové boxy vyhraďte jednu přihrádku. V lednici je neschovávejte příliš dlouho, ztrácí se z nich živiny a nejsou pak ani příliš chutné.

Uvnitř ledničky udržujte čistotu, čas od času ji odmrazte a vyčistěte. Některé moderní přístroje už mají funkci No Frost a odmrazovat se nemusí.

Při drhnutí v žádném případě nepoužívejte abrazivní prostředky, ideální je octová voda.


Autoři:






Nejčtenější

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další z rubriky

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.