Čili papričky jsou vhodné i jako afrodisiakum (ilustrační snímek)

Čili papričky jsou vhodné i jako afrodisiakum (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Chcete zhubnout? Vsaďte na čili papričky

  • 34
Oblíbené pálivé koření dokáže nejen výrazně ochutit váš pokrm, ale může vám také pomoci zhubnout do plavek před blížící se letní sezónou. Podle nové americké studie může totiž konzumace čili papriček potlačovat chuť k jídlu.

Udržet apetit na uzdě a snižovat pocit hladu dokáže látka zvaná kapsaicin, která papričkám propůjčuje jejich extra pálivou chuť. Účinky kapsaicinu se rozhodli ve své studii prozkoumat vědci z americké Purdue univerzity v Indianě pod vedením profesora Richarda Mattese.

Pojďte si povídat do Kavárničky

Máte vlastní recept, jak ošálit žaludek, zahnat hlad a přitom netloustnout?  Napište o tom zde.

Oněnka z Kavárničky

Pro účely výzkumu bylo použito běžně používané koření známé jako kayenský pepř, což jsou vlastně usušené a rozemleté čili papričky. Vědci ovšem upozorňují, že ne všechny druhy čili papriček obsahují kapsaicin, který je efektivní při snižování váhy.

Látka kapsaicin pomáhá zhubnout

Studie publikovaná v žurnálu Physiology a Behaviour probíhala šest týdnů a spočívala ve sledování 25 lidí s normální váhou, kteří konzumovali pokrmy ochucené kayenským pepřem.

Účastníci studie byli rozděleni do dvou skupin -  v první skupině bylo 13 milovníků pálivých pokrmů a ve druhé 12 osob, které ostrým jídlům normálně příliš neholdují. Výzkum ukázal, že kapsaicinová složka v čili papričkách může snižovat hlad a zvyšovat výdej energie. Při konzumaci pepře, který obsahuje kapsaicin, se zvyšuje vnitřní teplota těla, což přispívá k efektivnějšími spalovaní kalorií.

Co jste možná nevěděli o čili papričkách

Kayenskému pepři se také přezdívá "pepř ďáblův".

Ostrá chuť pepře se používá i pro zahřátí, protože vyvolává pocity tepla v těle.

Do Evropy se papričky dostaly z Indie v 16. století a zpočátku se používaly na prudce nakažlivé kožní choroby.

Kapsaicin se dobře rozpouští v tucích, pocit pálení v ústech proto nejlépe zažene mléko, jogurt nebo kousek sýra.

Sušené plody jsou mnohem pálivější než čerstvé papričky.

V Jižní Americe se pálivé papričky konzumovaly již 7 500 let před naším letopočtem. 

Nejpálivější paprička se jmenuje Bhut Jokolia, pochází z Indie a v překladu znamená "jedové čili".

"Pálivý efekt čili papriček spálí vaše ústa, což přispívá ke zvýšení tělesné teploty, výdeji energie a kontrole apetitu," vysvětlil profesor Mattes.

Tělo si nesmí zvyknout

Ze studie vyplynulo zajímavé zjištění, že výsledný efekt byl výraznější u osob, které čili papričky normálně nekonzumují. Profesor Mattes vysvětlil, že jakmile si tělo navykne na ostré pokrmy, není už hubnoucí účinek tak zřetelný nebo i zcela vymizí.

Navíc účastníci výzkumu, kteří ve své kuchyni čili papričky obvykle nepoužívají, měli sníženou chuť k jídlu, a to zvláště na tučné, slané a sladké pokrmy.

"Zjistili jsme, že konzumace červených papriček může pomáhat regulovat apetit a spalovat více kalorií po jídle zvláště u lidí, kteří nekonzumují toto koření pravidelně," vyjádřil se profesor Richard Mattes pro Dailymail.

Účinky kapsaicinu se zabývalo už několik předchozích studií, v nichž dobrovolníci užívali kapsaicin ve formě tabletek.

Profesor Mattes však považuje za účinnější přímo sušené čili papričky, protože smyslové zkušenosti mohou maximalizovat proces trávení a zvyšovat metabolismus.

Papričky jako afrodisiakum

Konzumace čili papriček s obsahem kapsaicinu je prospěšná i z jiných než jen dietních důvodů. Kayenský pepř je rovněž považován za přírodní afrodisiakum, jelikož stimuluje krevní oběh a tím i prokrvení celého těla včetně pohlavních orgánů.

Kromě pálivého kapsaicinu papričky obsahují i řadu dalších látek jako například vitamíny C a B. Čili papričky mají hřejivé a povzbuzující účinky, používají se při nachlazení, revmatické bolesti a slabém krevním oběhu a také zlepšují stravitelnost tučných a těžkých pokrmů, protože podporují vylučování trávicích šťáv.

Masti s výtažkem čili pomáhají lidem, kteří trpí artrózou, mazáním se zlepší prokrvení postiženého kloubu. Nové výzkumy rovněž odhalily, že výtažek z papriček v kombinaci s další látkou může vytvořit účinné anestetikum.