Ona
Ryby by měly být pravidelnou součástí jídelníčku.

Ryby by měly být pravidelnou součástí jídelníčku. | foto: Profimedia.cz

Chcete zhubnout? Naučte se vařit jinak!

  • 39
Jednou z cest, jak se dobrat ke zdravějšímu a zároveň pro hubnutí vhodnějšímu vaření, je vzdát se spousty koření, všelijakých průmyslově vyráběných dochucovadel, dresinků a majonéz.

Nebo třeba již hotových jídel a polévek - bývají totiž hodně kořeněné a svádějí k tomu si jídlo tolik nevychutnat, ale o to více ho sníst. Což pak člověk přenáší i na jídla uvařená vlastnoručně. Platí to i o smetaně, máslu, tučných sýrech a uzeninách - chuť se v jídle váže na tuky, a proto jíme jídel s těmito ingrediencemi tolik.

Zpočátku si všechny suroviny odvažujte. Nevyhrožuje rodině, že od teď se bude jíst zdravě, ale naopak, zavádějte změněná jídla do jejich jídelníčku postupně. Plánujte dopředu a kupujte jen potraviny, které využijete.

Maso jen libové, příloh málo
Záleží samozřejmě i na konkrétních surovinách a způsobu přípravy. Dá se to ukázat třeba na drůbežím mase. Nemusíte zůstávat jen u prsíček. Klidně použijte maso ze stehen, ale zbavte ho tuku i kůže.

Hovězí používejte jen někdy a vepřové ještě méně. Pokud možno úplně vynechte vnitřnosti, maso nijak neobalujte ani nesmažte. Hodně omezte množství příloh, jezte zeleninu, zelené fazolky, občas rýži, brambory, těstoviny. Dbejte, abyste přílohy nerozvařili, dostali byste po nich moc brzy hlad.

Pozor také na zapékání se sýrem či smetanou, ty mohou mít více energie než ono maso či pečené brambory. Stejně tak jsou kalorickou bombou smetanové či sýrové omáčky. Nahraďte je zeleninovými, které připravíte z podušených surovin. Maso si můžete dát i se studenou omáčkou - z jogurtu s čerstvými bylinkami, který lehce osolíte.

Podobně jako s omáčkami zacházejte s polévkami. Pozor na jíšku. Dávejte si buď polévku, nebo hlavní jídlo. Hlavní jídlo si ostatně dávejte jen někdy a rozhodně ne k večeři. Jednoho jídla vařte jen podle počtu porcí. Nebudou zůstávat "zbytky na večeři".

Když se občas vydáte na večeři do restaurace, nemusí to být problém. Ale nepřejídejte se a nepijte moc alkoholu. Druhý den si pak udělejte odlehčený třeba i zeleninovým salátem coby obědem.

Mléčné výrobky jsou při hubnutí výborným pomocníkem

Obsahují bílkoviny, které zaženou hlad, a ještě pomáhají shazovat kila. Hlídejte si však obsah tuků, zejména u sýrů. U jogurtů či tvarohových dezertů zase kolik v nich je cukrů. Na hlad je lepší bílý jogurt, případně s kouskem vámi vybraného ovoce.
Sladké mléčné výrobky jezte raději jen k snídani nebo dopolední svačině, odpoledne už jen výjimečně.
Jogurtové a tvarohové výrobky jsou díky obsahu bílkovin lepší než pudinky, které tělu kromě energie nic nedají. Pozor také na množství. Po přepočtu na deset deka nebo sto mililitrů nemusí vypadat energetická hodnota varovně ani u sladkého jogurtu, ale už to nebude platit o velkém čtvrtkilovém balení.
Dobrou volbou pro hubnutí jsou také sýry typu Cottage nebo tvaroh, případně nízkotučný eidam či odlehčená verze sýrů typu Lučina. Můžete je jíst s tmavým pečivem, samotné nebo si je přidat do salátů. Jinak však buďte u sýrů opatrní. Neobsahují sice cukry, ale bohužel mnoho tuků. Zejména zrající a plísňové sýry proto jezte jen jako delikatesu, kterou si dopřejete tu a tam v podobě tří čtyř malých kousků třeba k vínu. Tavené sýry jsou sice na první pohled méně vydatné, ale obsahují tavicí soli, které jejich využití v organismu zhoršují.