Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete shodit vánoční kila? Dejte si salát nebo těstoviny

  2:44aktualizováno  2:44
Není bramborový salát jako bramborový salát. Ten, který jste si nakládali na Štědrý den k porci obalovaného kapra, už možná nebudete chtít celý rok vidět. Pokud se po svátcích cítíte těžce a bojíte se postavit na váhu, zkuste třeba lehký bramborový salát, těstoviny s rajčaty a brusinkami nebo lososové placičky se salátem.

Jsou vám po svátcích malé kalhoty? Odlehčete jídelníček. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Lehký bramborový salát s okurkami a brusinkami

Lehký bramborový salát s okurkou a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 35 minut

  • 500 g malých brambor
  • 1 malá cibule
  • 4 - 5 lžic sušených brusinek
  • ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 4 lžíce jablečné šťávy
  • 1 salátová okurka
  • sůl
  • 150 g jogurtu (0,1 % tuku)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • pepř, kmín
  • 1 svazek petrželky
  • 1 lžíce vlašských ořechů

1. Brambory odrhneme a vaříme ve slupce 15 až 20 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Brusinky nasekáme nahrubo. Z omytého citronu ostrouháme najemno kůru a vymačkáme šťávu.
2. Citronovou kůru a šťávu smícháme s cibulí, brusinkami a jablečnou šťávou. Vše přivedeme k varu a poté sejmeme z plotýnky.
3. Okurku oloupeme a rozkrojíme podélně na čtvrtky. Semínka odstraníme a čtvrtky okurky nakrájíme na tenké plátky. Smícháme brusinky, jogurt a slunečnicový olej. Ochutíme pepřem, solí a špetkou kmínu. Petrželku omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme nahrubo. Na suché pánvi opékáme posekané ořechy, až se rozvoní.
4. Brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupáme a pokrájíme na tenké plátky. Zlehka smícháme s okurkou, petrželkou a jogurtovou omáčkou. Salát podáváme posypaný ořechy.

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Tagliatelle s dušenými rajčaty a brusinkami

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut

  • 400 g tagliatelle (italských těstovin)
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g cherry rajčátek
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 90 g celých sušených brusinek
  • 100 ml vermutu Noilly Prat
  • 100 g rukoly
  • 60 g parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle pokynů na obalu v dostatečném množství vařicí osolené vody. Mezitím oloupáme a jemně nasekáme česnek. Rajčata omyjeme a některá rozpůlíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Prohodíme na něm rajčata a česnek. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme brusinky. Podlijeme vermutem a necháme 2 až 3 minuty vařit.
3. Těstoviny slijeme, přidáme je k rajčatům na pánvi a promícháme.
4. Očistíme, omyjeme a osušíme rukolu, položíme ji na talíř a na ni nandáme porci těstovin s rajčatovou směsí. Ihned servírujeme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu.

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Lososové placičky s okurkovo-brusinkovým salátem

Množství: 4 osoby
Doba přípravy: 40 minut

  • 3 šalotky
  • 2 malé salátové okurky
  • 1 svazek kopru
  • 250 g plnotučného jogurtu (3,5 %)
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ čajové lžičky soli
  • pepř
  • 1 čajová lžička cukru
  • 500 g lososového filetu bez kůže
  • 3 - 4 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 100 g celých sušených brusinek

1. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na tenká kolečka. Oloupeme okurku a poté škrabkou okrajujeme kolem dokola dlouhé plátky, jako když loupeme jablka. Semínka vyhodíme. Omyjeme kopr, osušíme jej a lístečky zdrhneme ze stonku, pár snítek uschováme na ozdobu. Kopr nasekáme najemno.
2. Promícháme jogurt a mléko a polovinu cibule, polovinu kopru a polovinu citronové šťávy. Osolíme, opepříme a osladíme.
3. Omyjeme lososa, osušíme jej a nakrájíme na malé kostky. 2/3 lososa, zbylou cibuli, strouhanku, vejce a zbytek citronové šťávy rozšleháme v mixéru, pak smícháme se zbytkem kopru a lososových kostek. Osolíme a opepříme. Z hmoty vytvoříme 12 placiček.
4. V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a placičky v něm pečeme z obou stran asi 4 - 5 minut dozlatova.
5. Smícháme okurku a brusinky a pokapeme dresinkem. Salát ozdobíme zbylými snítkami kopru a podáváme spolu s lososovými placičkami.

Autor:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.