Ona
Mandle jsou bohatým zdrojem draslíku, železa a zinku (ilustrační fotografie)

Mandle jsou bohatým zdrojem draslíku, železa a zinku (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Chcete předejít cukrovce? Mlsejte každý den mandle

  • 18
Cukrovka neboli diabetes mellitus je dosud nevyléčitelné metabolické onemocnění, které je charakterizováno zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vědci z americké univerzity nyní přišli s překvapivým objevem: rozvinutí cukrovky druhého typu by mohly zabránit obyčejné mandle.

Plody mandloně obecné jsou velmi oblíbenou pochutinou již po tisíciletí a jsou rovněž bohatým přírodním zdrojem látek cenných pro lidský organismus.

Lahodné mandle a jejich vliv na lidské zdraví se rozhodl prozkoumat tým expertů z  univerzity lékařství a stomatologie z New Jersey pod vedením doktorky Michelle Wienové. Výsledky studie ukázaly, že konzumace mandlí může pomoci zabránit rozvinutí cukrovky II. typu a srdečních onemocnění.

Cukrovka druhého typu (diabetes mellitus II) se obvykle vyskytuje až po třicátém roce života většinou u lidí s nadváhou. Jde o nejobvyklejší typ cukrovky způsobený špatnou stravou s vysokým obsahem cukru a jen v Evropě touto cukrovkou trpí 55 milionů lidí.

Diabetes druhého typu lze obvykle zlepšit úpravou životosprávy a zařazením pravidelného pohybu do denního režimu.

Většina pacientů má před nástupem cukrovky druhého typu takzvaný pre-diabetes. Je to stav, kdy jsou hladiny glukózy vyšší, ale zase ne natolik vysoké, aby už mohl být diagnostikován diabetes.

A právě jedinci s pre-diabetem by podle vědců měli pravidelně konzumovat mandle, aby se vyhnuli rozvinutí cukrovky.

Hromadění cukru v krvi může způsobit poškození životně důležitých orgánů, jako jsou třeba játra. Tím je narušen i celkovým metabolismus, zvýší se hladiny cholesterolu a kyseliny močové. Zvýšené hladiny špatného LDL cholesterolu zase zvyšují riziko mrtvice a srdečního záchvatu.

Navštivte Kavárničku u Oněnky

Jak předejít cukrovce, máte nějakou zkušenost? Které potraviny proti jaké nemoci pomáhají? Poraďte ostatním čtenářkám, zeptejte se na to, co vás zajímá.

Oněnka

Americká studie patří mezi první svého druhu. Ilustruje, jak strava obohacená o mandle může zlepšit citlivost na inzulin a snížit hladiny LDL cholesterolu u lidí s pre-diabetem. Studie se zúčastnilo 65 pacientů (48 žen a 17 mužů) s pre-diabetem s průměrným věkem 53,5 let, kteří byli náhodně rozděleni do dvou skupin.

Jedna skupina konzumovala stravu doporučenou Americkou diabetickou společností (ADA), druhá skupina se stravovala stejně, ale 20 procent přijatých kalorií pocházelo z mandlí. Po 16 týdnech bylo ve skupině, která konzumovala mandle, pozorováno prokazatelné zlepšení hodnot LDL cholesterolu a citlivosti na inzulin.

Vědci to vysvětlují tím, že vláknina a nenasycené tuky obsažené v mandlích pomáhají snižovat hodnoty LDL cholesterolu a zvyšují citlivost na inzulin, čímž brání před rozvinutím cukrovky druhého typu a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Strava plná mandlí zlepšila počáteční symptomy zvýšených hodnot cukru v krvi o 90 až 95 procent.

Podle doktorky Michelle Wienové jsou výsledky studie slibné zejména pro jedince, kteří jsou ohroženi rizikovými faktory pro vznik cukrovky či srdečních onemocnění, neboť ukazují, že stravovací návyky mohou zlepšit faktory hrající roli ve vývoji onemocnění.

Fakta o mandlích

Mandle jsou bohatým zdrojem draslíku, železa a zinku, obsahují rovněž nezbytné vitaminy skupiny B a vitamin E. Pro zdraví jsou i velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a vláknina v mandlích.