Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete netradiční menu? Zkuste jej připravit z dýně

  0:55aktualizováno  0:55
Kuchařky i kuchaři na západ od našich hranic si tuhle velkou tykev nemohou vynachválit. Naučte se ji využít do posledního semínka. Chutná skvěle.

DÝŇOVÝ KRÉM SE SEMÍNKY

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

* 1 kg očištěné oranžové dýně, nakrájené na kostičky * 1 cibule, najemno * 1 lžička cukru moučka * 500 ml silného kuřecího nebo zeleninového vývaru * 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
* 1 polévková lžíce kari koření * 250 ml smetany 33 % * sůl a mletý bílý pepř na dochucení * hrst nasucho opražených dýňových semínek * 2 lžíce dýňového oleje na zakapání * hrst usekané pažitky k podávání
* bramborové chipsy k podávání

1. V kastrole se silným dnem rozpustíme cukr, vsypeme dýni a jemně pokrájenou cibulku a necháme lehce zkaramelizovat. Zalijeme kuřecím vývarem, uvedeme k varu a asi 20 minut vaříme mírným varem do změknutí.

2. Přidáme zázvor, kari, sůl, pepř a smetanu a vše dohladka rozmixujeme, popřípadě přecedíme přes jemný cedník. Horkou polévku podáváme sypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, zakápnutou dýňovým olejem a ozdobenou pažitkou. Polévku můžeme podávat s bramborovými chipsy.

DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK SE SEMÍNKY

Příprava:15 minut + pečení 50 minut

* 225 g dýňového pyré * 2 vejce * 1/2 hrnku oleje * 75 ml vody * 1 až 1 1/2 hrnku cukru krupice * 2 hrnky hladké mouky * 1 čajová lžička sody * 1 lžička soli * hrst semínek * cukr moučka

1. Předehřejeme si troubu na 175-180 stupňů. Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme moukou. V míse dobře prošleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu a cukr. V jiné míse promícháme prosátou mouku, sodu, sůl, koření a vmícháme do našlehané směsi s dýní. Nakonec vmícháme dýňová semínka a nalijeme do připravené formy.

2. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut. Necháme vychladnout na mřížce, vyklopíme a po vychladnutí krájíme a podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Tip
Dýňové pyré připravíte, když kousky dužiny dýně podlijete trochou vody a podusíte asi 10 minut doměkka, slijete vodu a měkkou dýni rozmixujete a vychladíte. Těsto okořeňte 1/2 lžičky skořice, špetkou muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého hřebíčku a zázvoru.

DÝŇOVÉ COOKIES

Příprava: 15 minut + pečení 10-15 minut

* 1 hrnek dýně * 2 hrnky hladké mouky * 3/4 hrnku másla * 1,5 hrnku hnědého cukru
* 2 vejce * 1 lžička vanilky * 1,5 lžičky skořice
* 1/4 lžičky muškátového oříšku * 1/4 lžičky ml. nového koření * 1 lžička prášku do pečiva * 1/2 lžičky sody * 1/2 hrnku čokolády

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Zašleháme vejce, vanilku a nakonec pokrájenou dýni. V jiné míse promícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, sodou, solí a kořením. Tekutou směs vlijeme do mísy se sypkými surovinami a dobře promícháme, dokud se obě hmoty nespojí. Nakonec vmícháme kousky čokolády.

2. Lžící nanášíme kopečky těsta na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem. Kopečky děláme vždy kousek od sebe, těsto při pečení nabude a trochu se rozteče. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut dozlatova, potom cookies stáhneme i s papírem z plechu a necháme chvíli zchladnout. Ještě teplé sundáme z pečicího papíru a podáváme buď teplé nebo po úplném vychladnutí.

Tip
Do sušenek můžeme použít nejenom čokoládu, ale také sušené ovoce - rozinky, meruňky, papáju, ananas nebo oříšky

PEČENÁ DÝNĚ S KAPARY

Příprava: 10 minut + pečení 20-25 minut

* 1 dýně, asi 800-1000 g očištěné dužiny
* 4 lžíce olivového oleje * sůl a hrubě mletý pepř * velká hrst plodů kapary * 50 g parmazánu
* 2 hrsti lístků rukoly

1. Dýni rozpůlíme, nakrájíme na klínky, vyřízneme měkký střed se semínky a seřízneme slupku. Klínky rozložíme na plech nebo pekáček, zakapeme olejem, osolíme, poprášíme pepřem a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut, dokud není dýně měkká.

2. Asi v polovině pečení přidáme k dýni na silnější plátky nakrájené kapary a dopečeme. Nakonec posypeme sekanou petrželkou, hoblinkami parmazánu a lístky omyté a osušené rukoly.

Tip
Dýni můžete péct se slupkou i bez slupky a při pečení ji posypat rozmarýnem, šalvějí, snítkami tymiánu či jinými bylinkami. Podávejte s pečivem jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu.

RÖSTI S KYSANOU SMETANOU

Příprava: 15 minut + pečení 10-15 minut

* 500 g brambor * 300 g očištěné dužiny dýně * 1 vejce * sůl a mletý pepř * 100 g slaniny
* 150 g tvrdého sýra * 4 lžíce oleje * 4 lžíce másla * 4 snítky tymiánu * kysaná smetana k podávání

1. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. Dýni očistíme, vykrojíme měkký střed se semínky a dužinu nastrouháme stejným způsobem jako brambory. Z brambor i dýně vymačkáme vodu a spojíme v míse s vejcem, na jemné nudličky nakrájenou slaninou a hrubě strouhaným sýrem. Podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme několika odrhnutými a nasekanými lístky tymiánu.

2. Rozpálíme si pánev, rozehřejeme část másla a oleje, pomocí lžíce uděláme na pánvi menší placičky, které přitlačíme obrácenou lžící ke dnu pánve a pečeme dozlatova. Potom placky pomocí obracečky otočíme, upečeme i po druhé straně a dáme odsát na papírový ubrousek. Takto postupně upečeme všechny rösti a podáváme je s kysanou smetanou a ozdobené snítkami tymiánu. Podáváme jako přílohu nebo samostatný pokrm.

Tip
Vynechejte slaninu nebo sýr a do směsi přidejte trochu jemné strouhanky, slaninu také můžete nahradit šunkou nebo uzeným masem.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.