Doporučujeme

Česnek nejen chutná, ale i léčí

  • 1
Česnek je jednou z nejstarších součástí lidské potravy, má dlouhou a bohatou historii. Už naši předkové ho považovali za zázrak. Léčili s ním nejrůznější nemoci od hadího uštknutí až po plicní choroby. V dnešní době je česnek oblíben především jako kořeninová zelenina pro svou výraznou chuť a vůni.

Česnek obsahuje vitamín C, B1, B2, A, PP a biotin. Z nerostných solí obsahuje draslík, fosfor, jód, síru, sodík, vápník a železo. O česneku se dnes tvrdí, že je dobrý na snížení krevního tlaku, zpomaluje vznik a vývoj arteriosklerózy i cukrovky, odstraňuje nadýmání a pomáhá při chřipce a virových onemocněních.

Houbová česnečka

1 litr vody, 200 g čerstvých hub, sůl, kmín, několik kuliček pepře, 4 stroužky česneku, 2 krajíčky chleba, 20 g sádla
Očištěné, na plátky nakrájené houby zalijeme vodou, přidáme kmín, pepř a sůl a vaříme necelou půlhodinu. Před koncem varu přidáme do polévky utřený česnek a polévku ještě podle chuti přisolíme. Na kostičky nakrájený chléb osmahneme na sádle, rozdělíme do talířů a zalijeme horkou polévkou.

Ryba na česneku

600 g filé nebo jiné ryby, 3 lžíce oleje, sůl, 4 stroužky česneku, 2 hrsti zelených pórkových listů ukrojených ze střední části pórku, lžíce hladké mouky, petrželka
Rybu rozdělíme na malé kousky, osolíme a na oleji prudce opečeme. Pak přidáme nakrájený pórek, drobně sekaný česnek a ještě s rybou opékáme. Zahustíme kouskem másla smíchaného s hladkou moukou a mírně podlijeme. Povaříme zcela krátce, aby se ryba nerozvařila. Povrch posypeme petrželkou. Jako přílohu použijeme vařené nebo opékané brambory.


Paprikový salát s česnekem

5 paprik, 1 hlavička česneku, sůl, ocet, pepř, 2 lžíce oleje 
Česnek rozetřeme se solí, rozmícháme se třemi lžícemi vody, s octem a pepřem. Očištěné papriky pokrájíme na tenké proužky a promícháme se zálivkou a olejem.


  • Vybrali jsme pro Vás