Česnek podle vědců cholesterol nesnižuje.

Česnek podle vědců cholesterol nesnižuje. | foto: Profimedia.cz

Česnek cholesterol nesnižuje, tvrdí vědci

  • 12
Pojídání česneku, ať už syrového nebo v podobě nějakého potravinového doplňku, nesnižuje hladinu cholesterolu, uvedli američtí vědci.

Až dosud se na základě výzkumů v laboratořích a na zvířatech tradovalo, že česnek má příznivý vliv na hladinu cholesterolu, píše server BBC.

Odborníci tvrdí, že nejlepší způsob, jak se vyhnout kardiovaskulárním chorobám, je zdravá životospráva a dostatek pohybu.

Česnek se používá už tisíce let právě k léčbě kardiovaskulárních onemocnění. První záznamy o použití česneku pocházejí z doby před 3,5 tisíci lety ve starém Egyptě.

Česnekové doplňky jsou často lidem doporučovány s tím, že snižují hladinu cholesterolu.

Nejrůznější experimenty na zvířatech i lidech provedené v 90. letech ukázaly, že látka alicin obsažená v česneku může zabránit tvorbě cholesterolu. Studie však nebyly správně prováděné a neposkytly tedy přesvědčivé důkazy.

Nejnovější studie ovšem prokázala něco jiného. Zúčastnilo se jí 170 lidí ve věku 30-65 let, kteří měli šest měsíců zvýšenou hladinu LDL (špatného) cholesterolu.

Odborníci je rozdělili do čtyř skupin. Jedna jedla čtyři gramy česneku denně, další dostávali česnek v sypké podobě, třetí skupina užívala extrakt ze starého česneku a poslední skupina dostávala placebo.

Všechny skupiny navíc nesměly jíst potraviny, které obsahují česnek, a musely také omezit příjem cibule a pažitky, které obsahují některé chemické látky stejně jako česnek.

Vědci pod vedením Christophera Gardnera v časopise Archives of Internal Medicine tvrdí, že nová zjištění popírají dosavadní domněnky, že česnek - zejména v syrové podobě - snižuje cholesterol.

"Nezaznamenali jsme žádné statisticky významné účinky u žádné ze tří forem česneku na hladinu cholesterolu," řekl Christopher Gardner.

Vědci nezaznamenali ani žádné závažnější vedlejší účinky. Polovina těch, kteří jedli syrový česnek (28 lidí), si "jen" stěžovala na zápach z úst i zápach celého těla.

Vědci i přes všechna zjištění připouštějí, že výsledky jejich studie nemusí platit na každého.

"Česnek může snižovat LDL u specifických skupin obyvatelstva, jako jsou lidé s vyšší koncentrací LDL, nebo může mít jiné příznivé účinky na zdraví," říkají.

Judy O´Sullivanová z British Heart Foundation k tomu říká: "Konzumování česneku sice nemá žádný vliv na hladinu cholesterolu, ale jako součást vyvážené stravy může dodat jídlu zajímavou příchuť a je to v každém případě zdravější alternativa například soli."

Pokud chce někdo snížit riziko srdečně cévních chorob, je dobré jíst stravu bohatou na ovoce a zeleninu, zaměřovat se na nízkotučné potraviny a vyhýbat se hlavně nenasyceným tukům. To vše je třeba doplnit bohatou fyzickou aktivitou.