Ona
Nesprávné stravovací návyky jsou příčinou civilizačních chorob (ilustrační fotografie)

Nesprávné stravovací návyky jsou příčinou civilizačních chorob (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Češi stále neumějí jíst zdravě, zkouší hlavně krátkodobé diety

  • 3
Nezdravé jídlo, nepravidelná strava a málo pohybu, to je jeden z hlavních důvodů stálého nárůstu civilizačních chorob, jako je vysoký krevní tlak, obezita, cukrovka nebo rakovina tlustého střeva. "Zdraví člověka je ovlivňováno z 60 procent zevním prostředím a podíl výživy z toho tvoří asi 40 procent," upozorňuje lékař a předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal.

Nový rok je často spojován s ideální dobou pro změnu životního stylu. S jeho příchodem si totiž mnoho lidí dává tradičně různá předsevzetí a zhubnutí patří mezi ta nejčastější. Například podle aktuálního průzkumu agentury Median by si více než polovina žen přála, aby letos shodila aspoň pár kilogramů.

Lékaři a odborníci na výživu ovšem upozorňují, že při shazování nadbytečných kil by měl každý myslet především na zlepšení svého jídelníčku a životního stylu, ne jenom na krátkodobé hubnutí.

V současné době totiž přetrvává v České republice vysoký, v řadě případů předčasný výskyt neinfekčních onemocnění. A to zejména aterosklerózy s různými orgánovými komplikacemi, hypertenze, nádorů, především plic a tlustého střeva, obezity, diabetu II. typu, dny, osteoporózy a dalších chorob, které zvyšují zejména úmrtnost naší populace proti jiným zemím. V řadě příčin, které vedou k tomuto stavu, má největší význam nesprávná výživa.

"Správná výživa je nedílnou součástí procesu, kterému se říká životní styl. Nejde tedy o krátkodobý proces," upozorňuje nutriční specialista Petr Havlíček.

Jak se stravovat

• jíst pravidelně, s pauzou přibližně 3 hodiny mezi jídly

• s rozdělením jídla dle energetického obsahu
- pro snídani 20 %
- dopolední svačinu 5-10%
- pro oběd 35 %
- pro odpolední svačinu 5-10%
- pro večeři 30 %

• nezapomínat na pitný režim

"Základem udržení optimální tělesné váhy je vyrovnaný poměr mezi příjmem a výdejem energie," řekl lékař Petr Tláskal, který se výživou společnosti zabývá už řadu let. "Zásadní vliv na udržení váhy má kromě pravidelného pohybu také složení jídelníčku."

Podle doktora Tláskala by správný jídelníček měl denně obsahovat ve větší míře ovoce (200 – 400g), zeleninu (500g), celozrnné pečivo, libové maso a mléčné výrobky.

"Lidé dělají velkou chybu v tom, že nakupují to, na co mají chuť a nevybírají potraviny podle zdravého složení jídelníčku, který si předem stanoví," řekl iDNES.cz Havlíček.

Pestrá strava je základ

Podle doporučení Společnosti pro výživu je při sestavování jídelníčku nutné dbát nejen na typ potravin, ale také na způsob jejich zpracování. Strava by měla být pestrá a měla by zohledňovat zdravotní stav, věk a fyzickou námahu konkrétního člověka.

Důležité je také jíst pravidelně s pauzami mezi jídly zhruba 2 – 3 hodiny a dodržovat správný stravovací režim. Tři hlavní jídla denně s energetickým obsahem - 20 % snídaně, 35 % oběd a 30 % večeře a dopolední a odpolední svačina s obsahem 5 -10 % denní energie.

Nesmí se ani zapomínat na pravidelný pohyb, ideálně 30 minut střední intenzity denně. Mezi aktivity střední intenzity patří například rychlá chůze, těžší práce na zahradě, rychlejší jízda na kole, bruslení, kondiční cvičení nebo sjezdové lyžování.

Doporučený příjem potravin

* snižujte příjem živočišných tuků (omezujte uzeniny, tučné sýry, tučná masa, lahůdkářské výrobky a jiné) a v celkovém příjmu tuku zvyšujte spíše podíl rostlinných olejů (zvláště olivového a řepkového)

* zvyšujte spotřebu zeleniny a ovoce včetně ořechů. Denní příjem by měl být alespoň 400 g, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být přibližně 2:1

* zvyšujte spotřebu luštěnin jako bohatého zdroje kvalitních rostlinných bílkovin s nízkým obsahem tuku, nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem ochranných látek

* zvyšujte spotřebu výrobků z obilovin s vyšším podílem složek celého zrna z důvodů snížení příjmu energie a zvýšení příjmu ochranných látek

* konzumujte více ryb a rybích výrobků

* omezujte příjem sladkostí, sladké nápoje nahrazujte nesladkými, včetně vody

* dostatečně dbejte na svůj pitný režim (více pozornosti věnujte příjmu tekutin zejména u dětí a starších osob). Dospělý člověk by měl denně konzumovat 1,5 až 2 litry vhodných druhů nápojů

* alkoholické nápoje konzumujte umírněně, vyvarujte se jejich každodenního příjmu. Alkohol by u mužů neměl překračovat 30 g (přibližně 300 ml vína nebo 0,8 l piva nebo 70 ml lihoviny), u žen 20 g (přibližně 200 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 50 ml lihoviny) na den

* nezapomínejte na významný zdroj vápníku – mléko a mléčné výrobky. Snižujte příjem jejich tučných složek, zvyšujte příjem zakysaných výrobků